Evropski komesar uputio poruku političarima u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Evropski komesar uputio poruku političarima u BiH

Oliver Verhelji, evropski komesar za proširenje, uputio je poruku političkim akterima u Bosni i Hercegovini. Ponovio je i to kako “EU i dalje podržava Dejtonski sporazum”.

“Želimo da akteri u BiH poštuju i u potpunosti provode Dejtonski sporazum. Potrebna je Bosna i Hercegovina koja je funkcionalna sa svim državnim ustanovama i pozivam sve aktere da poštuju taj naš zahtjev. On nije samo u interesu EU i stabilnosti u regionu već i u interesu naroda BiH”, rekao je Verhelji.

Podsjetimo, Evropska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocjenama napretka koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Evropskoj uniji, s posebnim akcentom na provođenje ključnih reformi kao i s jasnim smjernicama o daljim prioritetima.

U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, upozorava se na neispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo i nastavak retorike podjela koje koče ukupni napredak.

Varhelyi je poručio kako politički lideri moraju podržati, a ne ometati rad državnih institucija te raditi na usvajanju vladavine prava i pravosudnim reformama.

(N1 Foto:N1)

Danas objavljeno

Svijet je upozoren, još jednom: Stiže velika kriza

M.

Srušila se višespratnica u Dohi, spasioci tragaju za preživjelima

M.

Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

M.

Ostavite komentar