16. Decembra 2020.

Evropa se zaključava uoči praznika

Big Portal

Njemačka je u ponoć ušla u potpuni karantin, a Francuska dosadašnje takozvano zaključavanje zamjenjuje policijskim časom.

Mjere će u Njemačkoj trajati do 10. januara i u tom periodu će raditi samo prodavnice od vitalnog značaja poput supermarketa i apoteka, kao i banke.

Škole će, takođe, biti zatvorene tokom tog perioda, a od poslodavaca će se tražiti da zatvore preduzeća ili da njihovi zaposleni rade od kuće.

Tokom Božića od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja: tada će biti dozvoljeno da kao gosti u nečiju kuću dođu najviše četiri osobe i to iz najužeg porodičnog kruga, a koje ne pripadaju jednom domaćinstvu, prenosi Tanjug.

Za doček Nove godine biće na snazi zabrana okupljanja.

Ovaj Božić će biti potpuno drugačiji i u crkvama: minimalna udaljenost je jedan i po metar uz obaveznu masku. Pjevanje nije dozvoljeno. Pravila se takođe odnose na sinagoge i džamije.

U Francuskoj će policijski čas važiti od 20.00 do 06.00 časoova, kada ljudi neće moći bez dozvole da izađu iz kuća.

Izuzetak će biti Badnje veče, ali će pravilo važiti za doček Nove godine. Barovi i restorani biće zatvoreni barem do 20. januara.

Nove mjere “zaključavanja” koje, između ostalog, podrazumijevaju zatvaranje škola i prodavnica na najmanje pet nedelja, donesene su i u Holandiji.

Škole, prodavnice koje nisu od vitalnog značaja, muzeji, teretane, pozorišta i frizerski saloni zatvoreni su od ponoći do 19. januara. Restrikcije će biti ublažene oko Božića kada će holandska domaćinstva moći da ugoste tri umjesto dva gosta.

Premijer Italije Đuzepe Konte pozvao je građane da izbjegavaju “neodgovorno” okupljanje tokom praznika i najavio moguće pooštravanje mjera u tom periodu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare