Evropske vođe rekle "da", na potezu "Majka svih parlamenata" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropske vođe rekle “da”, na potezu “Majka svih parlamenata”

Evropske vođe su na samitu u Briselu jednoglasno odobrili sporazum o Bregzitu, čime on sada zvanično može da ide britanskom parlamentu na ratifikaciju.

Iz kancelarije predsednika Evropskog saveta objavljeno je u Tviter poruci da su vođe odobrile deklaraciju o britanskom izlasku iz EU.

Evropski lideri su pozvale institucije EU da preduzmu korake da osiguraju da sporazum može da počne da se primenjuje od 1. novembra, ali su istovremeno naglasili da žele da partnerstvo sa Velikom Britanijom u buduće bude što je moguće bliskije.

Britanski premijer Boris Džonson obećao je da će izvesti zemlju iz EU 31. oktobra i izjavio da današnji sporazum znači da nije potrebno dalje odlaganje.

Agencije podsećaju da je potrebno da se i Britanski parlament saglasi i da je prethodni sporazum koji je usaglasila premijerka Tereza Mej bio odbijen tri puta u tom telu. Džonsonovi politički rivali i neki ključni saveznici rekli su da neće podržati najnoviji sporazum.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i britanski premijer Boris Džonson saopštili su danas u u Briselu da je postignut dogovor o Bregzitu, o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU.

“Postigli smo sporazum koji je uravnotežen i pravedan za Veliku Britaniji i EU”, rekao je Junker.

Džonson je rekao da je postignut “odličan sporazum”.

Britanski parlament je odlučio da u subotu održi sednicu na kojoj će poslanici glasati o novom sporazumu o Bregzitu.

Protiv sporazuma su se izjasnile opozicione Laburistička stranka i proevropske Liberalne demokrate, Bregzit stranka kao i saveznik vladajućih konzervativaca severnoirska Demokratska unionistička partija.

S obzirom na to da Severnoirska partija koja podržava manjinsku vladu konzervativaca u parlamentu planira da glasa protiv sporazuma, Džonsonu će biti potrebna podrška nekih poslanika laburista, naklonjenih Bregzitu, da bi sporazum prošao.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je uveren da će britanski poslanici na vanrednom zasedanju parlamenta u subotu podržati sporazum o Bregzitu koji je dogovorio sa Evropskom unijom.

“Veoma sam uveren u to da kada moje kolege u parlamentu prouče ovaj sporazum, oni glasaće za njega u subotu”, rekao je Džonson novinarima u Briselu, preneo je Rojters.

“Mislim da nema razloga za odlaganje. Trebalo bi da nastavimo i obavimo to do 31. oktobra”, zaključio je Džonson.

Danas objavljeno

“Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija; Počnite od sebe”

M.

Slovenija uoči praznika uvela nove zabrane

M.

Zemljotres na Svetoj gori

M.

Ostavite komentar