Evropska unija i "AstraZeneka" na sudu zbog vakcina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropska unija i “AstraZeneka” na sudu zbog vakcina

Evropska unija optužila pred sudom AstraZeneku da nije ni pokušala da ispoštuje sklopljeni ugovor o isporuci vakcina protiv kovid-19.

Toj farmaceutskoj kompaniji na teret se stavlja i to štp Uniju nije na vreme upozorila na velike prekide u isporukama.

EU je podnela tužbu protiv AstraZeneke u aprilu, nakon što je kompanija saopštila da će nastojati da isporuči samo 100 miliona doza svoje vakcine do kraja juna, umesto 300 miliona predviđenih ugovorom o nabavci i traži isporuku najmanje 120 miliona vakcina do kraja juna.

Kompanija tvrdi da sporazum nije u potpunosti obavezujući i da se ugovorom od nje samo zahteva da uloži najbolje moguće napore za isporuku potrebnih vakcina Uniji.

Advokat EU Rafael Džaferali danas je na prvom ročištu pred sudom u Briselu rekao da taj princip nije poštovan jer kompanija nije isporučila Uniji 50 miliona doza proizvedenih u fabrikama koje su u ugovoru navedene kao dobavljači u EU, uključujući i 39 miliona doza proizvedenih u Britaniji.

Astra Zeneka je nedostatak zaliha iz Velike Britanije opravdavala navodeći klauzule u svojim britanskim ugovorima koje sprečavaju izvoz vakcine koju je razvila sa Univerzitetom u Oksfordu, a Džaferali je rekao da se AstraZeneka obavezala u ugovoru sa EU da neće imati druge angažmane koji bi je sprečili da se pridržava uslova sporazuma.

Advokat je takođe rekao da AstraZeneka nije pravovremeno upoznala EU sa veličinom problema sa snabdevanjem, jer je više puta slala poruke, uključujući i javno, da je u stanju da ispuni svoje ciljeve, pre nego što je konačno priznala da je u martu bilo velikih nedostataka.

Kompanija je u decembru upozorila EU na probleme sa proizvodnjom, ali je saopštila tek krajem januara , neposredno pred početak isporuka, da će biti znatno većih rezova nego što se prvobitno očekivalo u prvom kvartalu.

Advokati EU zatražili su odluku suda pre kraja juna kako bi se obezbedilo da doze koje nedostaju budu dostavljene na vreme.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar