13. Septembra 2019.

Evropska unija će posmatrati izbore na Kosovu

Big Portal

Evropska unija (EU) je odlučila da pošalje posmatračku misiju koja će pratiti vanredne izbore na Kosovu, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini je imenovala evropsku poslanicu Violu von Cramon-Taubadel za šeficu posmatračke misije.

Mogherini je ocijenila da se raspoređivanjem posmatračke misije EU potvrđuje kontinuirani angažman i posvećenost podršci demokratskih procesa na Kosovu.

“Sve zainteresovane strane i zajednice trebalo bi da se angažuju u ovaj proces i doprinesu kosovskoj budućnosti. Ovi izbori dolaze u važnom trenutku za Kosovo, koje treba da odlučno napreduje na evropskom putu, kako u reformama, tako i u normalizaciji odnosa sa Srbijom”, izjavila je Mogherini.

Glavna posmatračica Viola von Cramon-Taubadel ocijenila je da je važno da EU prati izborni proces na Kosovu.

“Nadam se da će naše posmatranje dati važan doprinos ovim izborima i naporima na jačanju kosovskih izbornih procesa u budućnosti”, istakla je Cramon-Taubadel.

U saopštenju EU se potvrđuje da se na Kosovu od 7. septembra nalazi osnovni tim za posmatranje izbora, koji se sastoji od devet analitičara za izbore. Oni će ostati u zemlji do okončanja izbornog procesa. Prema saopštenju, kasnije će se tokom septembra osnovnom timu pridružiti još 18 posmatrača koji će biti raspoređeni širom zemlje, a u izbornoj nedjelji stiže dodatnih 36 “kratkoročnih” posmatrača.

Odluka EU da pošalje posmatračku misiju dolazi posle poziva koji je kosovski predsjednik Hašim Tači uputio briselskim institucijama.

Izborni na Kosovu će biti održani 6. oktobra. Riječ je o vanrednim izborima koji su raspisani nakon što je premijer Ramuš Haradinaj krajem jula podnio ostavku na mjesto šefa kosovske Vlade.

(Vijesti.ba)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare