Evropska nedelja ENDOMETRIOZE - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Evropska nedelja ENDOMETRIOZE

Povodom Evropske nedelje endometrioze, u srijedu 4. marta 2020. godine u bolnici “Jelena” u Banjaluci održana je press konferencija na kojoj je bilo riječi upravo o ovoj temi.

Izneseni su zabrinjavajući podaci,kad je riječ o uticaju endometrioze na neplodnost. Naime do 50% nepodnih žena ima endometriozu, a u ženskoj populaciji 10-15% žena.

Endometrioza je tihi uzrok neplodonosti. Ona nastaje kada se sluznica materice koja se normalno nalazi unutar materice nađe na pogrešnom mjestu, tj. van materice. Pošto izaziva hroničan bol i priraslice u reproduktivnom dobu žene tim uništava zdravo tkivo jajnika te smanjuje broj jajnih ćelija i njihov kvalitet čime smanjuje plodnost. Postoji više teorija o nastanku endometrioze jedna od najprihvatljivijih je              retrogradna kojom se objašnjava da prilikom grčenja materice tokom menstruacije jedan dio krvi ide u vaginu a drugi  dio kroz jajovod odlazi u trbušnu duplju.

Najpouzdaniji način dijagnostifikovanja ove bolesti je laparaskopija gdje se ulazi u trbuh i pod kontolom kamere se uzima uzorak koji se šalje na patohistološku dijagnostiku.

U slučaju da je utvrđena endometrioza laparaskoski se odstranjuje žarište enometrioze koje najčešće bude na trbušnoj ovojnici, ligamentima, jajniku, mokraćnom mjehuru i debelom crijevu. Poslije operacije ženama se sajvetuje da stanu trudne  a one koje  to ne žele njima se propisuje  terapija antibejbi  pilulama. 

Prema statistici bolnice “Jelena”  urađeno je u periodu od 9 godina (2011-2019) 503 LSPC operacije. Kod 61 operisane pacijentkinje dijagnostifikovana je endometrioza (12.7%). Od njih 17 pacijentkinja sa endometriozom su bile infertilne (27.8%). Nakon operativnog zahvata 4 pacijentkinje su ostale spontano trudne (24%).Naši rezultat prema zastupljenosti stadija endometrioze po ASRM klasikaciji su sleći: IV stepen zastupljenosti 72%, III stepen zastupljenosti 18%, i  II stepen zastupljenosti 10%.

Djevojke koje imaju bolne menstruacije i bolne polne odnose trebaju da traže pomoć od ginekologa a prirodna terapija je trudnoća. 

Njima se savjetuje da što ranije ostanu trudne.

Danas objavljeno

Recept napitka koji diže imunitet: Zlatno mlijeko

Vanja A

Vitamini iz boce – direktno jačanje imuniteta i podizanja opšte zdravstvene slike

Vanja A

Tjestenina sa hrskavom suvom slaninom i pavlakom

Zeljka

Ostavite komentar