Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcine "Fajzer" za region - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcine “Fajzer” za region

Evropska komisija i Austrija najavile su danas sklapanje sporazuma o isporuci 651.000 doza vakcine protiv kovida 19 “Fajzer-Biontek” za Balkan, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Doze će finansirati Evropska komisija, a biće distribuirane uz podršku Austrije.

Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši biće nastavljena do avgusta.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je ključno svuda ubrzati kampanje vakcinacije.

  • Zadovoljstvo mi je da najavim da smo obezbijedili doze za pomoć u vakcinaciji zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na zapadnom Balkanu – rekla je ona i zahvalila Austriji što je omogućila da se ovo realizuje, pokazujući čvrstu posvećenost i solidarnost sa Balkanom.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji naveo je da će, uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU isporučiti Balkanu vakcine koje će spasiti živote.

  • Podršku pružamo od početka pandemije kovida 19, prvo u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći, a drugo u vidu jačanja otpornosti – rekao je Varhelji.

On je dodao da će sada pomoći da se obezbijedi vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa.

  • Stalo nam je do zapadnog Balkana, čija je budućnost u EU – istakao je Varhelji.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalemberg naglasio je da je glavni prioritet da vakcine protiv kovida 19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

  • U tom kontekstu, podrška zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i bezbjednost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni – rekao je on.

Austrija je omogućila ove doze kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Balkana.

Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona evra, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina obezbijeđenih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Balkana.

Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritetno za medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i ostale ranjive grupe.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar