"Evropljani, vodite računa" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Evropljani, vodite računa”

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je sve građane Evrope da u borbi protiv koronavirusa vode računa o sebi, ali i jedni o drugima.

”Glavna poruka je da smo svi ujedinjeni u ovoj borbi, jer smo svi u istom brodu”, izjavio je Mišel nakon video konferencije lidera EU 27 posvećene borbi protiv novog koronavirusa.

Šarl Mišel je ocenio da je se Evropa nalazi u ”teškoj krizi i teškoj borbi” koja na test stavlja sve njene građane.

On je ukazao na pet prioriteta u borbi protiv koronavirusa, a to su povećano testiranja i praćenje kontakata, očuvanje sloboda kretanja i funkcionsianje unutrašnjeg tržišta kao i priprema strategije za vakcinaciju.

”Važno je da se pripremimo za trenutak kada vakcina bude dostupna. To podrazumeva pravdenu distribucija vakcine među državama članicama, harmonizaciju prioriteta za vakcinanciju, logistiku za raspodelu vakcina i transparentnost informacija odnosno borbu protiv lažnih vesti o mogućim posledicama vakcina”, kaže Mišel.

Predsednik Evropskog saveta pozvao je i na što brži dogovor oko implementacije usvojenih mera za ekonomski opravak EU.

“Ovo je bolna, teška i još nedoživljena kriza. Moramo da reagujemo i preduzmemo prave mere u odbrani građana Evrope i ponovnog pokretanja ekonomije”, zaključio je Mišel.

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar