26. Februara 2022.

Evropljani se ponovili – prodato 811.332 novih automobila

Big Portal

Sve u svemu, prvi mesec ove godine doneo je lošiji rezultat od istog meseca prošle godine. 2 procenta manje prodatih automobila, ali su terenci skočili za 11 procenata.

Evropljani su kupili 402.900 automobila sa ovim oblikom karoserije. Možemo da se ljutimo što su skuplji i imaju veću potrošnju goriva, ali izgledaju bolje, omogućavaju vam da lako sedite i pružaju udoban, visok položaj za volanom.

Njihov udeo u januaru je rekordan u istoriji praćenja mesečne prodaje u Evropi.

Prvi na prodajnoj listi je Sandero, sa porastom prodaje od 10 odsto u odnosu na januar 2021. Drugi na listi je Peugeot 208, a treći Peugeot 2008. To je prvo vozilo na ovoj listi koje se može nazvati SUV. Odmah iza njega su dva VW modela – Golf i T-Roc.

Najveći gubitnik u evropskom TOP10 je Reno klio, koji je pre godinu dana izabralo 11 odsto više kupaca. Toiota Iaris Cross je odlično debitovala u januaru, završivši na 8. mestu u ukupnom poretku.

Ford Puma i Toyota Corolla takođe imaju dobre rezultate. Obojica su zabeležila rast od 18 odsto, zauzimajući poslednje dve pozicije među prvih deset.

U januaru 2022. ukupno je prodato 149.400 električnih automobila i plug-in hibrida, što znači 18%. učešće u ukupnoj prodaji. Električni automobili zabeležili su rast od 73 odsto.

59 odsto prodaje i dalje pripada automobilima sa benzinskim motorima (1 odsto više nego pre godinu dana), a 20 odsto automobilima sa dizel motorima, a u ovom slučaju govorimo o padu od 7 procentnih poena u odnosu na januar 2021. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare