"Evropljani, otvorite oči, SAD vas neće štititi" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Evropljani, otvorite oči, SAD vas neće štititi”

Francuski ministar ekonomije izjavio da je kriza oko raskida ugovora o kupovini podmornica pokazala da EU više ne može da računa da c´e ih SAD štititi.

Bruno Le Mer je ujedno pozvao Evropljane da “otvore oči”.

“Prva lekcija koja se može naučiti iz ove epizode je da Evropska unija mora da izgradi svoju stratešku nezavisnost. Avganistanska epizoda, epizoda podmornica, pokazuju da više ne možemo računati na to da c´e SAD garantovati našu stratešku zaštitu”, rekao je Le Mer za Franceinfo.

On je dodao da SAD u strateškom pogledu imaju samo jednu brigu i to je Kina. “Potrebno je da naši evropski partneri otvore oči”, rekao je ministar.

Australija je prekinula ugovor sa Francuskom pošto su SAD, Australija i Velika Britanija sklopile strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku, u koje je uključena i nabavka američkih podmornica.

Kao središte novog bezbednosnog pakta, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica na dizel.

Kina je osudila “izuzetno neodgovornu” prodaju američkih podmornica na nuklearni pogon Australiji u okviru novog partnerstva. Peking je optužio SAD, Australiju i Veliku Britaniju da pokazuju “mentalitet hladnog rata” i da koriste nuklearno naoružanje za geopolitičke svrhe.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar