Evropi prijeti još veći izbjeglički talas od onog iz 2015. godine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropi prijeti još veći izbjeglički talas od onog iz 2015. godine

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer upozorio je na opasnost novog izbjegličkog talasa u EU, koji bi mogao da premaši onaj iz 2015. godine, ukazavši na potrebu pomoći zemljama koje čuvaju spoljne granice Unije.

„Našim evropskim partnerima moramo pomoći pri kontroli spoljnih granica. Predugo smo ih ostavili na cedilu. Ako to ne učinimo, doživećemo možda i veći izbeglički talas od onog iz 2015. godine“, rekao je Zehofer za današnji „Bild am Zontag“, a prenosi Tanjug.

On je najavio da će sa novom predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarati o merama da se situacija iz 2015. godine ne ponovi, dodavši da po tom pitanju uživa punu podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

„Turska čini mnogo kada je u pitanju prihvat izbeglica. To je u zajedničkom interesu. Moramo zaboraviti probleme iz prošlosti i više učiniti za Tursku“, rekao je nemački ministar.

Zehofer, koji je bio jedan od najžešćih kritičara otvorene politike kancelarke Angele Merkel prema izbeglicama, sada se zalaže za to da Nemačka primi više izbeglica spasenih iz Sredozemlja, čak svakog četvrtog.

Danas objavljeno

U BiH danas 1.256 novozaraženih, preminula 81 osoba

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

Ostavite komentar