Evropa više nema zalihe IPv4 adresa - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Evropa više nema zalihe IPv4 adresa

RIPE Network Coordination Centre – neprofitna organizacija, odgovorna za alociranje i registrovanje IP adresa širom 76 zemalja u Evropi, Srednjem Istoku i delovima Centralne Azije, objavila je da je preusmjerila posljednji blok svojih IPv4 adresa.

IPv4 adrese su 32-bitni brojevi koji se koriste za jedinstveno identifikovanje uređaja na internetu, mada globalno postoji samo oko 4,3 milijarde ovih IPv4 adresa.

Objavom da je ostao bez zaliha ovih adresa, RIPE NCC stavlja pritisak na mrežne operatore ali i podiže nivo zabrinutosti o stepenu rasta skalabilnog interneta. Srećom, neprofitna organizacija će primiti bilo koju IPv4 adresu koja joj se vrati, a one će biti alocirane na osnovu liste čekanja. Očekuje se da će ovo biti samo nekoliko stotina hiljada adresa godišnje, što neće podmiriti milione zahteva koji su potrebni za adrese u ovom trenutku.

IPv6, koji je naslednik IPv4 standarda, još uvek nije široko rasprostranjen i najveći deo današnjeg interneta još uvek radi pod starijom IPv4 mrežom. Nedostatak IPv4 adresa će ostaviti velike posledice jer će operatori mreža morati da koriste kompleksna i skupa zaobilazna rešenja ili da prihvate IPv6 kako bi zadovoljili zahteve korisnika.

Izvor: TechRadar/Benchmark

Danas objavljeno

Moderatori na Twitteru sve više koriste automatski sistem zbog porasta govora mržnje

Zeljka

Priredili zabavu za lansiranje svog metaverzuma vrijednog 387.000 eura

Zeljka

SMS slavi 30. rođendan

Zeljka

Ostavite komentar