Evropa upozorila Crnu Goru - BIGportal.ba
Region Vijesti

Evropa upozorila Crnu Goru

Parlamentarna skupština Saveta Evrope zabrinuta je zbog povećanja polarizacije crnogorske političke scene po pitanju nacionalnog identiteta.

Kako navode, Crna Gora je zemlja koja je do sada uspevala da u velikoj meri ograniči takve tenzije.

PSSE, kako navode, poziva različite političke formacije i lidere da ne naglašavaju ovu polarizaciju, već da pomognu u smanjenju njenog intenziteta.

To se navodi u nacrtu izveštaja o monitoringu država članica Saveta Evrope, koji je sačinio poslanik PSSE Mihael Jansen i koji će skupština razmatrati na sednici od 24. januara do 28. januara ove godine.

“U odnosu na Crnu Goru: Skupština pozdravlja konstruktivnu saradnju vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i nacrta zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Skupština, međutim, primećuje da obnavljanje članstva svih članova Tužilačkog saveta i imenovanje pet novih članova od strane parlamenta prostom većinom predstavljaju rizik za nezavisnost Saveta. Stoga poziva crnogorski parlament da osigura da pet novih članova Tužilačkog saveta budu imenovani na osnovu njihove stručnosti i percipirani kao politički neutralni”, navodi se u izveštaju.

Ističe se da je u aprilu 2021. godine, na osnovu izveštaja koji su pripremli izvjestioci PSSE za Crnu Goru, Skupština usvojila Rezoluciju 2374 (2021) o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom.

“Nakon njihovog predloga, smatralo se da u četiri oblasti koje je PSSE u svojoj Rezoluciji 2030 iz 2015.godine identifikovao kao prioritete, a to su nezavisnost pravosuđa, poverenje u izborni proces, situacija u medijima i borba protiv korupcije, napredak nije bio dovoljno opipljiv da bi se dijalog priveo kraju”, navedeno je u izveštaju.

Danas objavljeno

Republici Srpskoj potrebno da bira stabilnost, sigurnost i izvjesnost

M.

Čović: Katastrofalno nametati bilo kakve odluke u vezi sa budžetom institucija BiH

M.

Ukrajina neće u NATO?

M.

Ostavite komentar