Evropa traži: "Priznajte srpski jezik" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropa traži: “Priznajte srpski jezik”

Savet Evrope (SE) ponovio je dugogodišnju preporuku Sloveniji da prizna srpski jezik kao tradicionalno manjinski jezik.

Komitet eksperata Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima SE pozvao se u izveštaju, usvojenom početkom jula, na svoju dugogodišnju preporuku da se hrvatski, nemački i srpski, koji su tradicionalno prisutni u nekoliko područja Slovenije, priznaju kao tradicionalni manjinski jezici.

U Nacionalnom savetu Srba Slovenije, udruženju koje okuplja srpsku zajednicu u ovoj zemlji, rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da bi im to značilo u naporima za negovanje kulture i jezika.

“Mi želimo da sačuvamo identitet našeg naroda sa punim poštovanjem prostora u kojem živimo”, rekao je predsednik udruženja Nacionalni savet Srba Slovenije (NSSS) Branislav Rajić.

U Vladi Slovenije, pak, odgovaraju da se Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima prema njihovom tumačenju, sadržanom u slovenačkoj Deklaraciji o potvrđivanju ove Povelje, ne može odnositi na srpski, hrvatski i nemački.

Evropska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima predstavlja doprinos održavanju i razvoju evropskog kulturnog bogatstva i tradicije, kroz zaštitu istorijskih regionalnih i manjinskih jezika. Savet Evrope, organizacija za ljudska prava koja okuplja 47 zemalja, usvojila je Povelju1992. godine, a ona je stupila na snagu 1. marta 1998. godine.

Prema ovoj Povelji regionalni ili manjinski jezici su oni koji su tradicionalno u upotrebi na određenoj teritoriji (geografskoj oblasti) od strane državljana jedne zemlje koji čine brojčano manju grupu od ostatka stanovništva i jezici koji su različiti od zvaničnog jezika te države.

Komitet stručnjaka Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, ocenjujući mere koje je Slovenija preduzela za sprovođenje preporuka koje su joj date u novembru 2019. godine, ponovio je da su potrebni koraci da bi se srpski, hrvatski i nemački prepoznali kao tradicionalno manjinski jezici.

Danas objavljeno

Nova poruka: Hitno

M.

Hrvatska: Zaražena 1.061 osoba

M.

Skinuta zastava Srbije sa repetitora u Vitini

M.

Ostavite komentar