Evropa se "topi", Francuska strahuje: Urušiće se Notr Dam - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropa se “topi”, Francuska strahuje: Urušiće se Notr Dam

U Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Britaniji zabeleženi su novi temperaturni rekordi toplotnog talasa koji je pogodio veći deo zapadne Evrope.

U Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Britaniji zabeleženi su novi temperaturni rekordi toplotnog talasa koji je pogodio veći deo zapadne Evrope.

Pariz je premašio sve rekorde poslednjih 70 godina sa temperaturom od 42,4 stepena. Od vrućina je u Francuskoj do sada stradalo pet osoba.

Strahuje se da bi toplota mogla da dovede do potpunog urušavanja zidova katedrale Notr Dam, koji bi mogli prebrzo da se osuše, a struktura je nakon velikog požara koji je zahvatio tu čuvenu francusku katedralu, i dalje krhka.

“Ono čega se bojim jeste da zidovi, dok se budu sušili, ne počnu da gube svoju koheziju i da odjednom krenu da popuštaju”, kazao je Filip Vilnev, francuski arhitekta i restaurator istorijskih spomenika.

Stručnjaci trenutno rade na stabilizaciji strukture katedrale pre početka radova na rekonstrukciji.

I druge evropske zemlje se bore s temperaturama koje su prešle 40 stepeni u sredu, a prognozira se da će u narednim danima biti još toplije, klix.ba prenosi “Skaj Njuz”.

U Nemačkoj je zabeleženo više od 41 stepena. Na jugu Holandije posle podne je bilo 40,4 stepena, a u Belgiji 40,6 stepeni. U Britaniji je, takođe, zabeležen najtopliji dan sa temperaturom od 36,9 stepeni na aerodormu Hitrou.

Izvor: Tanjug, Prva

Danas objavljeno

Preminuo Milutin Mrkonjić

M.

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Ostavite komentar