Evropa postala centar epidemije virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropa postala centar epidemije virusa korona

Neujednačena pokrivenost vakcinama i relaksacija preventivnih mera doveli su Evropu do kritične tačke u pandemiji, sa ponovo skoro rekordnim brojevima infekcija i predviđanjem 500.000 smrtnih slučajeva do februara.

Hans Kluge, direktor SZO za Evropu, rekao je da se sve 53 zemlje u regionu suočavaju sa stvarnom pretnjom ponovnog izbijanja kovida 19 ili se već bore protiv njega“ i pozvao vlade da ponovo uvedu ili nastave sa socijalnim i merama javnog zdravlja, prenosi londonski ”Gardijan”.

Zvaničnik SZO rekao je da jedna pouzdana projekcija pokazuje da bi u Evropi, ako se nastavi trenutni tempo, moglo da bude još pola miliona žrtava kovida do prvog februara.

Kluge je na virtuelnom brifingu u Kopenhagenu rekao je da je trenutni tempo prenošenja virusa širom evropskih zemalja veoma zabrinjavajući i dodao da se broj novih slučajeva približava rekordnim nivoima, a da je delta soj korona virusa uzrok naglog rasta.

Takođe je naglasio da je trend rasta registrovan kod svih uzrasta, ali da najviše zabrinjava ubrzano prenošenje virusa među starijom populacijom.

To, kako je upozorio, dovodi do većeg broja teških slučajeva bolesti i smrti, sa 75 odsto smrtnih slučajeva među starijima od 65 godina.

On je rekao da čak i u zemljama sa visokom stopom vakcinacije imunizacija može samo delimično pomoći.

U Evropi je vakcinisano samo 47 odsto ukupne populacije, uprkos tome što je distribuirano milijardu doza vakcine,a u 8 država, u potpunosti je imunizovano najmanje 70 odsto ljudi, dok je u dve zemlje, ta stopa ispod 10 procenata, naveo je Kluge.

  • Poruka je uvek bila: uradite sve. Vakcine rade ono što je obećano: sprečavaju teške oblike bolesti i posebno smrtnost. Ali one su naše najmoćnije bogatstvo samo ako se koriste uporedo sa javnim zdravstvenim i socijalnim merama – rekao je direktor SZO.

On je ocenio da bi do februara moglo da bude spaseno 188.000 života ako bi se uvelo univerzalno nošenje maski u Evropi.

Evropa je zabeležila porast od 55 odsto novozaraženih kovidom-19 u poslednje četiri nedelje, uprkos dostupnosti vakcina, što bi trebalo da posluži kao upozorenje drugim regionima, saopštili su zvaničnici SZO.

Direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan je rekao da neke evropske zemlje imaju “obuhvat vakcinacijom ispod optimalnog broja” uprkos dostupnosti vakcina.

  • To je upozorenje za svet, da vidi šta se dešava u Evropi uprkos dostupnosti vakcinacije – rekao je Rajan na konferenciji za novinare.

(Tanjug)

Danas objavljeno

U saobraćajkama u Srpskoj za 7 mjeseci poginule 54 osobe

M.

Danas u Pragu neformalni Samit EU

M.

Svijet najbliži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize

M.

Ostavite komentar