27. Januara 2021.

Evropa pleše po ivici katastrofe

Big Portal

Prema dosadašnjimpodacima, EU uspela pda primeni oko 8.9 miliona doza, odnosno dve doze na 100 stanovnika. SAD i Velika Britanija dosad su vakcinisali sedam, odnosno 10.5 stanovnika na 100, a Izrael je trenutno na 43. Pošto su za postojeće vakcine potrebne dve doze, pred EU je vrlo strma planina na koju se treba popeti kako bi bila na pravom putu.

Nažalost, ni budućnost ne izgleda puno bolje, prenosi Index i dodaje da je EU nameravala do kraja leta da potpuno vakciniše najmanje 70 posto stanovništva u svim zemljama-članicama, ali taj cilj više nije dostižan.

Podseća se da je EU odobrila dve vakcine, Fajzerovu i Moderninu, ali dostava tih vakcina kasni, kao i proizvodnja. Evropska agencija za lekove ove sedmice trebalo bi da ispita i treću vakcinu, Astra Zeneke, ali britanska farmaceutska kompanija kaže da bi u prvom kvartalu mogla smanjiti svoju isporuku EU za gotovo 60 posto.

Vakcina francuskog Sanofija neće biti spremna do kraja 2021. godine zbog neuspeha u ispitivanjima, ističe Blumberg.

Posledice ovog neuspeha mogu biti katastrofalne ako se problem brzo ne reši. EU je dosad imala gotovo 426.000 smrtnih slučajeva zbog kovida-19, prema podacima EVropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Što duže bude trebalo da se pandemija stavi pod kontrolu, to će više života biti izgubljeno. Reputacija EU je u pitanju, jer postavlja se pitanje kako može da se ponosi svojim “socijalnim modelom” ako ne može zaštititi čak ni svoje najugroženije građane?

Uspešna vakcinacija, s druge strane, znači i jedini održivi način da se pomogne oporavku ekonomije. MMF je odavno izneo brojke o padu svih ekonomski ključnih parametara.

Međutim, iako članice EU imaju jedinstven stav po pitanju osude kašnjenja vakcina i zahtevanja da se dogovorene obaveze ispune, političari ne bi trebalo da sosptvene propuste “svale” na proizvođače vakacina, kao što su napošetku svoje loše postupke i procene svaljivali na građane, koje su optuživali da glavni krivci za širenje koronavirusa.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare