"Evropa neće dozvoliti da uđe u vrtlog Bregzita" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Evropa neće dozvoliti da uđe u vrtlog Bregzita”

Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan ocenio je u Firenci da Evropa ne može da prihvati da je Bregzit uvuče u svoj vrtlog.

“I dalje sa Britancima tražimo najbolje rešenje, ali ne možemo da prihvatimo da Bregzit uvuče celu EU u svoj vrtlog”, rekao je Le Drijan, koji u Firenci učestvuje na godišnjoj konferenciji o Uniji.

Francuski ministar je dodao da nije reč o usvajanju bilo kakvog “kaznenog stava” prema Velikoj Britaniji, već je odgovornost EU da deluje na taj način da odlazak te zemlje ne oslabi kapacitete Unije u donošenju odluka.

Prema njegovim rečima, britanski narod oseća “iza laži i lažnih obećanja”, neizvesnost i strah za budućnost, a Velika Britanija treba da bude odgovorna za svoju “bolnu odluku”.

Le Drijan je rekao da rastući populizam u Evropi treba shvatiti kao simptom duboke slabosti i jaza između institucija i građana, čime se stvara nejednakost u društvu.

“Pretnje terorizma, mogući trgovinski rat, klimatske promene i briga o razvoju digitalizacije predstavljaju elemente zabrinutosti. Odbacivanje tih zabrinutosti i povlačenje u sebe ne predstavljaju rešenje problema, već oduzimanje oruđa koje nam je najpotrebnije u suočavanju s tim izazovima”, rekao je francuski ministar.

Danas objavljeno

Džonson prijavljen: Išao na zabave za vrijeme lokdauna

M.

Potpuna blokada centra Beča; na ulicama 1.200 policajaca

M.

Teška nesreća u Mostaru: Iz smrskanog “golfa” vatrogasci izvlačili povrijeđene

M.

Ostavite komentar