Evropa na ivici zatvaranja. Francuzi očekuju 100.000. Merkel: Ovako ne može - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropa na ivici zatvaranja. Francuzi očekuju 100.000. Merkel: Ovako ne može

Niz država Evrope na ivici je zatvaranja, zbog konstantnog porasta broja novozaraženih koronavirusom. “Lokdaun” je već uveden u Belgiji, Irskoj i Velsu.

Takođe, vanredno stanje je u Španiji i Italiji, dok je policijski čas uveden u Italiji i Češkoj. Pred gubitkom kontrole je i nemačka, koja je i dnas zabeležila nov rekordan broj novozaraženih od preko 10.000 slučajeva za 24 sata.

Stojimo pred vrlo, vrlo teškim mesecima, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel stranačke kolege u nedelju uveče, preneo je Bild. “Ovako neće moći dalje”, kazala je kancelarka.

Slično je u Francuskoj, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Španiji. U deset dana broj zaraženih se udvostručio, cifre su rekordne, najavljuje se pooštrene mere i tamo gde je već na snazi “lokdaun”.

Francuska upozorava da mogu da idu i do 100.000 dnevno. Prethodni neslavan rekord glasi 52.010 novozaraženih u 24 sata, preneo je Jutarnji list.

Klasični “lokdaun” imaju Belgija, Irska, Vels. Vanredno stanje, između ostalih, Španija i Francuska, a austrijski kancelar Sebastian Kurc najavio je da nije isključen drugi “lokdaun”. O tome će, kako je rekao, odlučiti broj u bolnicama.

Definitivno zemlja sa najviše zaraženih po stanovniku je Češka. Premijer Andrej Babiš je najavio produženje vanrednog stanja. “Ako se ne dogodi čudo, ništa drugo nam neće preostati nego pooštrenje mjera”, rekao je.

Već su zatvorene škole i većina prodavnica, ali mnogi Česi ne pridržavaju se mera.

Slovenija je objavila da od utorka građani ne smeju napuštati mesto stanovanja osim u nuždi. Ranije nisu smeli da napuste širu regiju, uz policijski čas od 21 do 6 sati ujutro. Od vikenda su zatvoreni hoteli i sve trgovine osim prehrambenih.

Delotvornost “lokdauna” pokazala se u Izraelu. Tamo se, ističe Jutarnji, deca postupno vraćaju u škole nakon što je u četiri sedmice broj novozaraženih s više od 9.000 pao ispod 2.000. Brojka i dalje pada, a u subotu su zabeležili 692 zaražena.

Danas objavljeno

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

U Srpskoj 273 novozaraženih, preminula 21 osoba

M.

Hrvatska: Zaplijenjeno 15 kilograma heroina povezanih s osobom iz BiH

M.

Ostavite komentar