Evropa će predstojeću zimu biti suočena sa neviđenom krizom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropa će predstojeću zimu biti suočena sa neviđenom krizom

Međunarodna agencija za energetiku upozorava da će se Evropa predstojeće zime suočiti sa neviđenom energetskom krizom, a potrošnja gasa će morati da se smanji za još 13 odsto.

U izvještaju agencije o stanju tržišta gasa navodi se da će evropske zemlje, koje su već smanjile potrošnju gasa za više od deset odsto u posljednjih osam meseci, biti primorane da smanje koritćenje “plavog goriva” za još 13 odsto predstojeće zime radi osiguravanja energetske bezbjednosti.

Eksperti se plaše prekida u isporukama gasa, što će natjerati vlade evropskih zemalja da uvedu normiranu potrošnju električne energije.

EU preduzima mjere za rješavanje energetskog pitanja. Ranije je EU pristala da obaveže preduzeća i domaćinstva da smanje potrošnju električne energije za najmanje pet odsto u jeku potrošnje.

Preduzeća su već smanjila potrošnju prirodnog gasa, a mala preduzeća, poput pekara, našle su se pred teškim izborom – da nastave sa radom ili da se zatvore zbog visokih računa za struju.

Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su nastali prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za “Sjeverni tok” zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije – podsjeća “Sputnjik”.

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar