Evropa "bukti", ova zemlja virus drži pod kontrolom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evropa “bukti”, ova zemlja virus drži pod kontrolom

Finska već sada ima najmanje novih zaraženih korona virusom u Evropskoj uniji, a broj se i dalje smanjuje.

Barem za sada, ova zemlja drži virus pod kontrolom, osim toga, nema toliko ekonomskih problema kao druge evropske zemlje. Kako to uspijeva?

U posljednje dvije nedjelje, u Finskoj je registrovan prosječan broj novozaraženih od 45,7 na 100.000 stanovnika, niži nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, a u prvom talasu taj broj je čak bio niži od 30.

Broj smrtnih slučajeva u nordijskoj zemlji takođe relativno nizak: od početka pandemije, „od virusa“ i „sa njim“ umrle su 362 osobe, dok je, na primjer, u Njemačkoj u istom periodu umrlo 11.372.

Jedan od razloga što je razlika toliko velika leži u relativno slaboj naseljenosti i odsustvu velikih urbanih područja, što otežava širenje virusa.

Osim toga, Finci su se tokom pandemije vrlo odgovorno ponašali. Povjerenje u mjere i preporuke vlade je veliko, a vlasti se uglavnom oslanjaju na ličnu odgovornost građana.

Gotovo da uopšte nije bilo otpora mjerama, niti nereda. Vlada je još u proljeće brzo reagovala i uvela dvomjesečni karantin, poslije koga su se Finci vratili normalnom životu.

Finski sistem testiranja i praćenja kontakata važi za veoma efikasan: aplikaciju „Corona Flash“ instaliralo je 2,5 od 5,5 miliona Finaca, prenosi „Hamburger morgenpost“.

Najzad, suzbijanju pandemije doprinosi i visok stepen digitalizacije. Najveći dio zaposlenih radi od kuće, pa su posljedice po privredu znatno manje nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

(Blic)

Danas objavljeno

Zapad ima jasan cilj? Lavrov otkrio šta žele

Zeljka

Turska šalje specijalne snage na KiM na zahtjev NATO-a

Zeljka

Sudario se autobus pun djece u Šapcu

Zeljka

Ostavite komentar