11. Novembra 2020.

Evropa “bukti”, ova zemlja virus drži pod kontrolom

Big Portal

Barem za sada, ova zemlja drži virus pod kontrolom, osim toga, nema toliko ekonomskih problema kao druge evropske zemlje. Kako to uspijeva?

U posljednje dvije nedjelje, u Finskoj je registrovan prosječan broj novozaraženih od 45,7 na 100.000 stanovnika, niži nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, a u prvom talasu taj broj je čak bio niži od 30.

Broj smrtnih slučajeva u nordijskoj zemlji takođe relativno nizak: od početka pandemije, „od virusa“ i „sa njim“ umrle su 362 osobe, dok je, na primjer, u Njemačkoj u istom periodu umrlo 11.372.

Jedan od razloga što je razlika toliko velika leži u relativno slaboj naseljenosti i odsustvu velikih urbanih područja, što otežava širenje virusa.

Osim toga, Finci su se tokom pandemije vrlo odgovorno ponašali. Povjerenje u mjere i preporuke vlade je veliko, a vlasti se uglavnom oslanjaju na ličnu odgovornost građana.

Gotovo da uopšte nije bilo otpora mjerama, niti nereda. Vlada je još u proljeće brzo reagovala i uvela dvomjesečni karantin, poslije koga su se Finci vratili normalnom životu.

Finski sistem testiranja i praćenja kontakata važi za veoma efikasan: aplikaciju „Corona Flash“ instaliralo je 2,5 od 5,5 miliona Finaca, prenosi „Hamburger morgenpost“.

Najzad, suzbijanju pandemije doprinosi i visok stepen digitalizacije. Najveći dio zaposlenih radi od kuće, pa su posljedice po privredu znatno manje nego u mnogim drugim evropskim zemljama.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare