7. Augusta 2020.

Evroliga hoće Engleze po svaku cenu: 110 miliona evra za tim u Londonu!

Big Portal

Đordi Bertomeu je namerio i neće odustati uprkos svemu.

Ni potpuno razorena, pa otkazana sezona 2019/20, ni pad finansijske snage većine klubova, ni svi veliki i razumljivi potresi u Evroligi neće odgovoriti prvog čoveka takmičenja od ideje da ima jedan klub u Engleskoj.

Na tržištu koje je Špancu godinama primamljivo, Evroliga sada traži uslove i partnere za investiciju od bar 100 miliona funti (110 miliona evra), koja bi u petogodišnjem planu razvila franšizu u glavnom gradu Velike Britanije, Londonu.

Bertomeu i saradnici nisu postavili vremenski rok za realizaciju ove ideje, ali su potragu za partnerom stavili u vrh svoje liste prioriteta. Plan je da taj novoformirani tim ima godišnji budžet od 22 miliona evra.

London nije imao tim u Evroligi još od početka veka i tada zalutalih London Tauersa (imali skor 0-14), koji ne postoje od 2009. godine. Interesantno je da su oni nastupali u elitnom takmičenju u sezoni 2001/02, a godinu ranije vodio ih je trener aktuelnih NBA šampiona, Nik Nurs.

Bertomeu je bio “zagrejan” za ovu ideju i 2013, kada je Evroliga održala Fajnal-for u Londonu. Poslednjih godina Španac i saradnici su formirali plan da ne uvode nijedan od 11 britanskih timova, već da naprave potpuno novi klub, koji bi dobio licencu na određeni broj godina, a samim tim i sigurnost da će se sigurno takmičiti protiv najboljih.

Ideja je da taj klub igra isključivo Evroligu, čemu je za sada najbliži Olimpijakos, koji se ove sezone takmičio u drugoj ligi Grčke, pa samim tim usmerio pažnju isključivo na evropske izazove.

Za razliku od grčkog velikana (koji je poslednju titulu osvojio upravo u Londonu), engleski evroligaš ne bi morao ni da razmišlja o bilo kom drugom takmičenju.

“Ovakav projekat nije nešto što možete da napravite preko noći. U Velikoj Britaniji morate da imate u vidu da morate da zainteresujete navijače i da izgradite taj svoj proizvod. Takođe, potrebno je da dovedete igrače koji će taj tim učiniti konkurentnim, a u Londonu bi bilo teško da ne dovedete najbolje od najboljih. Tim koji ne bi bio uspešan bio bi neuspeh za Evroligu i zato nećemo da požurujemo ovu odluku. Ona je ključna i strateški važna za Evroligu, pa ćemo je zato realizovati kada bude odgovarajuće vreme za to i u saradnji sa partnerom za koga iskreno budemo verovali da je pravi izbor”, rekao je Rože Keralto, funkcioner Evrolige zadužen za poslovanje.

Iako ova ideja i dalje zvuči isuviše fiktivno, ne bi trebalo potceniti upornost Đordija Bertomeua.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare