5. Septembra 2022.

Evro na istorijskom minimumu: Prvi put ispod 0,99 dolara

Big Portal

U ponedjeljak u 7.30 ujutro po londonskom vremenu, evro se trgovao na 0,9898 u odnosu na dolar, malo ispod najnižeg nivoa od oko 0,9881 postignute ranije ujutro, prenose agencije.

Evrom se posljednje dvije sedmice trgovalo ispod pariteta. Ovo nije prvi put da vrijednost evra u odnosu na dolar pada ove godine. Evro je pao za više od 12 odsto u odnosu na dolar. Do toga je dovela visoka inflacija i nisko povjerenje potrošača.

Evropska valuta je potom nastavila da slabi u odnosu na dolar, pogođena ekonomskim turbulencijama i neizvjesnostima izazvanim invazijom ratom u Ukrajini, navodi RTE.ie.

U petak je ruski snabdjevač energijom, Gazprom, rekao da neće nastaviti snabdijevanje Njemačke prirodnim gasom kroz ključni gasovod Sjeverni tok 1, a kao razlog je naveo kvar na turbini.

Saopštenje je objavljeno nekoliko ;asova nakon što je Grupa sedam ekonomskih sila dogovorila plan za uvođenje ograničenja cijena ruske nafte. Ta vijest, inače, dolazi uoči sastanka Evropske centralne banke u četvrtak, kada ekonomisti očekuju da podigne svoju referentnu kamatnu stopu na depozite sa 0 na 0,75 odsto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare