22. Jula 2019.

Evolucija kretanja: Preko Lamanša na letećoj dasci

Big Portal

Pronalazač Flyboard Air-a, Francuz Franky Zapata, planira da u četvrtak 25. jula preko Lamanša pređe na svojoj letećoj dasci, a u čast 110. godišnjice od prvog avionskog leta između Francuske i Velike Britanije.

Ruta se nalazi između Sangatte i zaliva St Margaret, a prelazak bi trebalo da potraje oko 20 minutabrzinom od 140 kilometara na sat. Akcija predstavlja veliki izazov, budući da je, prema rečima kreatora, potrebno između 50 i 100 sati treninga kako bi se korisnik samo uspravio na Flyboard Air dasci, te se uspešnost preletanja procenjuje na oko 30%.

Daska sadrži pet turbo motora, od kojih svaki ima po 250 konjskih snaga, a mašina se sastoji iz tri dela – same daske, daljinskog upravljača i rezervoara koji onaj koji upravlja daskom nosi na leđima. To znači da Flyboard Air može da ostane u vazduhu samo 10 minuta, te će Zapata bar jednom u toku leta preko Lamanša morati da dopuni rezervoar.

Zapata je 2016. oborio svetski rekord u dužini leta na Flyboard Air kada je preleteo 2.252 metra, a let preko kanala je deset puta duži, budući da meri oko 35 kilometara.

Izvor: The Verge

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare