13. Maja 2020.

Evolucija: Kako se mijenjao automobilski volan u proteklih 120 godina

Big Portal

Volani u modernim automobilima nisu tek puki upravljači, več sadrže i gomilu drugih komandi veoma bitnih za vožnju.

Ali u samom začetku auto-industrije upravljač je izgledao sasvim drugačije – motorinim vozilima se upravljalo putem raznih poluga, da bi se kružni obuč pojavio pred sam kraj 19. veka, 1894. godine.

Istorija Mercedesovog volana duga je 120 godina, a upravljač na vozilima ovog nemačkog proizvođača za to vreme je evoluirao u pravo tehnološko čudo:

1900. godina: Daimler predstavlja svoje prvo motorno vozilo koje je imalo klasičan volan, a reč je o trkačkom automobilu “Phoenix”.

1902: Konstruktori u volan ugrađuju komande kojima se kontroliše rad motora.

1920-te: Volan dobija prstenastu komandu automobilske sirene

1949: Obruč na kome se nalazi komanda sirene počinje da se koristi i za aktiviranje pokazivača pravca.

1951: Ručica menjača nalazi svoje mesto na stubu upravljača.

1959: Komanda sirene se premešta u središte volana, a sa strane se instalira ručica za migavce i promenu svetlosnog snopa farova.

1971: U skladu sa ergonomskim potrebama i povećanju bezbednosti u vožnji, komande sirene se sele bliže obruču volana, kako bi vozač mogao da ih aktivira palčevima ne sklanjajući ruke sa upravljača.

1975: Mercedes uvodi komande tempomata na ručicu volana.

1981: U središte upravljača ugrađuje se vazdušni jastuk za vozača.

1998: Mercedesov volan postaje multifunkcionalan. Vozač pomoću dugmića na samom upravljaču može da kontroliše audio-uređaj, navigaciju ili da se javlja na telefon, bez sklidanja ruku sa volana.

2000-te: U 21. veku dolazi do daljeg unapređenja volana, uz dodavanje novih funkcijskih komandi i poboljšanje ergonomije, da bi 2016. godine Mercedes predstavio multifinkcionalan upravljač sa komandama osetljivim na dodir, umesto klasičnih prekidača.

Najnovija tehnologija, koju je Mercedes predstavio u martu na modelu E klase za 2020, obuhvata senzore u volanu koji detektuju da li vozač drži ruke na upravljaču, što će biti od velikog značaja za nadolazeće sisteme poluautonomne vožnje.

Pogledajte priču o istorijatu Mercedesovog volana:

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare