Evo zbog kojih još zdravstvenih razloga morate redovno konzumirati ovo MAGIČNO POVRĆE - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Evo zbog kojih još zdravstvenih razloga morate redovno konzumirati ovo MAGIČNO POVRĆE

Kelj je jedno zeleno lisnato povrće koje je prepuno korisnih jedinjenja i ima nekoliko zdravstvenih dobrobiti, koje su ključne u vreme širenja virusa

Što se tiče zdrave ishrane, nema ništa bolje od zelenog lisnatog povrća. Bilo to spanać, kupus ili kelj. Kelj je jedno od najzdravijih i najhranljivijih zelenih lisnatih povrća. Ovo je super hrana je puna korisnih jedinjenja.

Donosimo vam 5 zdravstvenih prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima

Neka od ovih jedinjenja prisutna u kelju imaju moćna lekovita svojstva.

Postoji mnogo načina da se ova namirnica konzumira u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj, više nego da je jedu kao sirovu namirnicu, kako bi uklonili gorčinu ovog povrća. Donosimo vam 5 zdravstvenih prednosti kelja i zašto je neophodno da ga uvrstite u svoju redovnu ishranu u različitim oblicima.

Reguliše holesterol

Konzumacija kelja pospešuje sintezu želudačnih kiselina u telu, pomažući tako i regulisanju nivoa holesterola. Pomaže u prvenciji raznih kardiovaskularnih bolesti i dobra je za zdravlje srca.

Održava zdravlje kostiju

Kelj je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina K. Pomaže u poboljšanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze i preloma.

Pomaže u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja

Bogatstvo mineralima

Kelj je bogat esencijalnim mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Dok kalijum pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i upravlja krvnim pritiskom, magnezijum pomaže u zaštiti tela od dijabetesa tipa 2.

Čuva zdravlje očiju

Kelj pomaže u poboljšanju zdravlja očiju i u zaštiti očiju od štetnih UV zraka. Bogat je karotenoidima, uključujući zeaksantin i lutein koji pomažu u poboljšanju vida.

Bogat antioksidansima

Kelj je bogat antioksidansima poput vitamina C i beta karotena. Oni pomažu u suzbijanju oksidativne štete koju nanose slobodni radikali u telu, što može dovesti do bolesti poput raka i ubrzati proces starenja.

Danas objavljeno

Jednostavni slani kukuruzni muffini

Vanja A

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Načini da brže izliječite prehladu

Vanja A

Ostavite komentar