20. Marta 2022.

Evo zbog čega se ujutru budite začepljenog nosa?

Big Portal

Pitate se šta se dešava i kako da se riješite ovog više nego neprijatnog stanja.

Uzrok, vjerovali ili ne, može da bude i hrana. Ako ste kasno uzeli obilan obrok, začinjena jela ili samo malo kiselog voća – to može da vas se osveti u jutarnjim satima.

Krivac je često gastroezofagealna refluksna bolest (GERB ili GORD), odnosno kiselina koja, dok ležite, putuje tamo gdje ne treba – prema vašem nosu i sinusima.

Ovo oboljenje, kojem su najviše podložni gojazne osobe, trudnice, pušači i oni koji uzimaju određene lijekove, može vrlo lako da izazove post-nazalnu sekreciju, a to je kada se sluz iz vašeg nosa sliva niz grlo.

Uz zapušen nos, njega manifestuje i hronični kašalj (25 do 40 odsto slučajeva registrovano je sa hroničnim kašljem), kao i osjećaj zategnutosti u gornjim disajnim organima.

Osim pomenutih simptoma, vremenom možete osjetiti i znakove poput bola prilikom gutanja, pojačanog lučenja pljuvačke, gubitka težine, neprijatnog zadaha, suvoće u ustima i bolova u grudima.

Zato, da biste se riješili začepljenog nosa ujutro, liječite refluks! Ljekar će odrediti šta je najbolje za vas, da li terapija podrazumijeva kontrolisanu dijetu ili lijekove.

Za početak, kako bi izbjegli problem koji utiče na milione ljudi širom planete, veoma je važno da slijedite jednostavna pravila: nemojte da jedete neposredno pred odlazak na spavanje, izbjegavajte alkohol, kiseline, začine i masnu hranu, obucite pidžamu koja neće da vas steže oko stomaka.

Posebno je preporučljivo da se ne saginjete mnogo prije spavanja (pojačaće neprijatan osjećaj) i ne ležite na ravnom. Uradite sve štoje rečeno, podignite uzglavlje i – prodisaćete.

(kurir.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare