6. Novembra 2019.

Evo zbog čega gluten možda nije loš u našoj ishrani

Big Portal

Dijeta koja odbacuje gluten – protein koji se nalazi u namirnicama kao što su hleb, testenine i žitarice – poslednjih godina je naglo postala popularna.

Ali sada istraživači sa univerziteta Šefild i Riding kažu da je izbegavanje ovih proizvoda možda besmisleno. Naime, dali su zdravim volonterima, kojima nije dijagnostifikovana osetljivost na gluten, da dva puta dnevno tokom dve nedelje dodaju organski ili mešavinu bez glutena u hranu.

Studija, objavljena u časopisu Gastroenterolozi, otkrila je da grupa koja je jela gluten nije imala više stomačnih tegoba od one u grupi bez glutena.

Dr Paola Tosi, sa Univerziteta Riding, kaže: “Čini se da glutenu često nije opravdano data uloga negativca u našoj ishrani”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare