4. Juna 2019.

Evo što je Srbija za noć potopljena

Big Portal

Potresne slike poplavljenih područja obišle su celu Srbiju. RHMZ najavljuje da opasnost od prevelike količine padavina nije prošla.

Prema najnovijem upozorenju RHMZ-a vodostaj na reci Savi danas će biti u porastu i prevazilaziće granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda. Zbog toga je RHMZ izdao hidološko upozorenje.

U njemu se navodi da će do srede, 5. juna, biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju i da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Zbog prevelike količine padavina koje su pogodile delove Srbije, u noći između nedelje i po nedeljka, brojne reke i njihove pritoke izlile su se iz korita, plaveći čitava sela, ulice, oranice…Proglašena je vanredna situacija u svim opštinama u kojima se voda izlila, a an gažovane su i brojne spasilačke ekipe.

Meteorolozi objašnjavaju da je u jednoj noći palo kiše koliko inače padne u toku celog meseca, usled pomeranja snažnog oblačnog sistema, koji se tokom noći između nedelje i ponedeljka premestio sa Bugarske i Grčke na našu zemlju.

Oblaci se i danas razvijaju i kruže nad područjem Balkana uz povremenu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Iznad Balkana je prisutno i visinsko polje niskog vazdušnog pritiska koje će još tri dana uticati na promenljivo i nestabilno vreme u našim krajevima.

Temperatura je u manjem porastu, ali i dalje malo ispod proseka. Vrlo topla vazdušna masa iz oblasti severne Afrike i Španije se premešta sa jugozapada ka centralnoj Evropi i u drugoj polovini sedmice dolazi na naše područje uz vrućine od vikenda.

A velike bujične poplave tokom jučerašnjeg dana ugrozile su stanovnike centralne i južne Srbije, ekipe sektora za vanredne situacije zbog najavljenih novih padavina i danas su u pripravnosti.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare