23. Aprila 2022.

Evo šta sve treba da se nađe na stolu za praznike

Big Portal

Iako se vremena mijenjaju, bar za velike praznike svako nastoji da ispoštuje svoju tradiciju i od zaborava sačuva ono što smo naslijedili još od predaka. Između ostalog, ta tradicija podrazumijeva i pripremu hrane.

Šta spremiti za tri dana Uskrsa? Jaja jesu najvažnija, ukrase ćemo kupiti, ali šta spremiti?

Evo prijedloga za doručak, ručak i večeru.

Prvi mrsni doručak posle posta je najvažniji

Centralno mjesto na stolu zauzima korpa sa jajima, takmičenje može da počne.

Različiti suhomesnati proizvodi poput pršute i kobasica uz bijeli sir, kačkavalj i naravno – čvarke su primarna hranljiva garnitura. Nikako bez ruske salate i proje.

Dovitljive domaćice će iskoristiti popucala jaja i napraviti rolat. Ne zaboravite na salate. Sada ih ima u izobilju.

Ručak je spreman i ceremonija može da počne

Počinje sa domaćom supom ili čorbom. Prema običajima, mijesi se Uskršnja pogača. Iz istog razloga se priprema i pečena jagnjetina.

Prasetina se odomaćila u prazničnom posluženju iako nema mnogo veze sa tradicijom. Naime, Srbi su do pojave Turaka jeli isključivo jagnjetinu, a kako im okupatori ne bi oteli svu hranu, prešli su na uzgajanje i konzumiranje svinjetine, jer Turcima vjera ne dozvoljava unos hrane od ove životinje.

Krompir uz meso je u Srbiji evergrin

Iako nuntricionisti uporno apeluju da je ova kombinacija “bomba” za organizam – džabe. Klasičan pekarski krompir ili obogaćen začinima i drugim sastojcima će zauzeti sigurnu poziciju tokom uskršnjeg posluženja. Sarmice od zelja će obogatiti svaki sto. Svježe salate i korpa sa jajima su sve vrijeme prisutni.

Poslastice su jednako važne. Sitni kolači i torte se obavezno dekorišu. Bez granica. Šarene mrvice, perlice, šlag u boji. Igrajte se kao djeca. Iskusne domaćice se ne odriču Vasine, Doboš i Rozen torte i naravno, neprikosnovene baklave.

(Magazin novosti)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare