Evo šta sve stručnjaci savjetuju za prevenciju raka dojke - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Evo šta sve stručnjaci savjetuju za prevenciju raka dojke

DOJKE su dio ženinog identiteta i zdravlja, a rak dojke jedna od najstrašnijih stvari.

Jedna od osam žena ima šansu za razvoj raka dojke, ali dobra je vijest da vam vaše grudi mogu reći puno o vašem zdravlju, a detaljan vodič za prevenciju objavio je portal Prevention.

“Žene imaju veću kontrolu nad bolešću nego što misle. Sve što radimo od trenutka kad se probudimo, od onoga što jedemo i pijemo, do toga vježbamo li ili ne, ili izbjegavamo parabene i druge kancerogene hemikalije, faktor je koji može uključiti ili isključiti genetske prekidače u našim tijelima, uključujući one koje bi mogle dovesti do raka. Rizik od mnogih karcinoma, uključujući rak dojke, može se značajno smanjiti zdravim načinom života”, kaže radiolog Margaret I. Cuomo.

Preuzimanje određenih mjera može umanjiti vaše šanse za razvoj bolesti. Evo gdje početi:

Otkrijte koliko su vam grudi čvrste

Proučiti imate li čvrste dojke jedan je od najnovijih načina zaštite. 

Kada imate više tkiva nego masnoće u grudima, što je čest slučaj kod mlađih žena, karcinom je teže otkriti na mamografu: i tumor i tkivo dojke izgledaju bijelo, dok masnoća izgleda tamno.

Ako imate čvrste dojke, rizik je šest puta veći da ćete razviti rak. Stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, ali je činjenica da ne postoji standardizacija za mjerenje čvrstoće grudi pa su rezultati doktora subjektivni.

Čak i ako vam grudi nisu čvrste i dalje trebate obaviti redovni godišnji pregled. Ako jesu, ne možete ništa učiniti da budu mekše, iako se čvrstoća dojki s godinama smanjuje, ali možete zatražiti od svog doktora da u režim pregledavanja doda magnetnu rezonancu ili ultrazvuk. 

Možete se takođerprebaciti s tradicionalne mamografije na digitalnu. Budući da je kontrast veći, doktorima je lakše vidjeti abnormalnosti u gustom tkivu dojke.

Krećite se

Čini se da vježba štiti od raka dojke na više načina. Prvo, pomaže u kontroli težine. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje s 18 godina imaju od 10 do 15 kg viška imaju 40 posto veću vjerovatnoću da će razviti rak dojke od onih koje nisu dobile više od dva kilograma u tim godinama.

Inicijativa za žensko zdravlje otkrila je da žene koje su brzo hodale sat i 25 minuta do dva i po sata imaju 18 posto manji rizik od raka dojke, od žena koje su bile neaktivne. 

Da biste se zaštitili od karcinoma dojke, ali i svih karcinoma, preporučuje se 150 minuta vježbanja umjerenog intenziteta sedmično, što je 30 minuta kroz pet dana.

Upoznajte istoriju bolesti u svojoj porodici

Oko pet do 10 posto svih karcinoma, uključujući rak dojke, su nasljedni, a prenose se s jedne generacije na drugu pomoću različitih mutiranih gena. 

Proučite i istoriju drugih vrsta raka u porodici. Muškarci mogu nositi neke od istih mutirajućih gena, poput BRCA1 i 2, koji povećavaju rizik ne samo raka dojke, već i raka jajnika kod žena, raka gušterače kod muškaraca i žena, te ranog karcinoma prostate i testisa kod muškaraca. 

Istraživanje pokazuje da će otprilike 72 posto žena koje naslijede mutaciju BRCA1, a 69 posto koji dobiju mutaciju BRCA 2, razviti karcinom dojke do trenutka kada navrše 80 godina.

Višestruke dijagnoze s obje strane porodice mogu biti trag nasljedne veze, pa svakako pogledajte i rođake drugog i trećeg koljena.

Ako vas porodična istorija brine, potražite pomoć stručnjaka za genetiku. 

Izbjegavajte nepotrebne preglede

Ironično je. Mamografi su osnovni nadzor nad rakom dojke, a ionizirajuće zračenje, koje je dio testa, je faktor rizika za pojavu bolest, jer zračenje naravno može uzrokovati mutaciju DNK u stanicama.

To ne znači da biste trebali otkazati mamograf. 

“Mamograf koristi vrlo male doze zračenja, a ako se pridržavate smjernica, to neće biti problem”, kaže Robert N. Hoover, doktor nauka i direktor programa za epidemiologiju i biostatistiku Nacionalnog instituta za rak. 

Međutim, postoje izuzeci. Žene koje su primale radioterapiju u području prsnog koša zbog prethodnih karcinoma, imaju znatno veće šanse za razvoj karcinoma dojke. 

Rendgenski snimci se trebaju izvoditi samo kad ih glavni doktor ocijeni potrebnim. Ako vam doktor kaže da trebate rendgenski snimak, provjerite s njim tačan razlog; ako i nakon objašnjenja još uvijek niste sigurni da vam treba zračenje, potražite drugo mišljenje.

Ograničite hormonsku terapiju

Ženska zdravstvena inicijativa otkrila je da dugotrajna upotreba kombinovane terapije estrogenom i progestinom, recimo za upravljanje simptomima menopauze, povećava ženin rizik od raka dojke za 24 posto.

“Prosječna žena koja je uzimala hormonsku terapiju trebala bi procijeniti šta je bitno – povećani rizik od karcinoma dojke ili trenutno povećanje kvaliteta života i s time ograničiti trajanje upotrebe”, kaže Mary L. Gemignani, hirurginja za dojke u Memorial Sloan-Kettering Centru za rak u New Yorku. 

Međutim, žene sa izuzetno visokim rizikom za karcinom dojke trebale bi izbjegavati uzimanje hormona ako je to uopšte moguće, osim ako nisu izvađeni jajnici.

Ako rizik nije značajan (recimo, imate jaku porodičnu anamnezu raka dojke), još uvijek možete razgovarati sa svojim doktorom o upotrebi hormonske terapije za upravljanje neugodnim simptomima menopauze. Samo odredite najmanju dozu koja će vam pomoći i uzmite je u najkraćem mogućem vremenu.

Ako se odlučite za hormonsku terapiju, vi i doktor preispitajte odluku svakih tri do šest mjeseci. Ako odlučite da hormone ipak ne uzimate, razgovarajte sa svojim doktorom o drugim opcijama za upravljanje simptomima.

Pravilno se hranite svaki dan

Istraživanja i dalje daju obećavajuće dokaze da vaša ishrana može uticati na rizik od raka. 

Na primjer, nedavno su istraživači s Harvarda ustanovili da su žene koje su imale najviše razine karotenoida u krvi, uključujući likopen i beta-karoten, imale 19 posto niži rizik od raka dojke od onih s najnižom razinom. 

Karotenoidi djeluju kao antioksidanti, a nalaze se u voću i povrću poput lisnatog zelenog povrća, mrkve, slatkog krompira, rajčice i crvene paprike. 

Žene koje su konzumirale više karotenoida imale su još manji rizik od razvoja karcinoma dojke.

Preuzmite mjere i počnite jesti oko dvije šoljice voća i povrća dnevno, ograničite prerađeno i crveno meso te birajte cjelovite žitarice kako bi smanjili rizik od raka.

Osim toga, ograničite alkohol. Otprilike tri pića dnevno povećavaju rizik od raka dojke do jedan i po puta više od onog ko uopšte ne pije.

Otkrijte ga rano

Kad se dijagnoza raka dojke postavi u ranoj fazi, prognoza je često jako dobra.

Ako imate prosječan rizik od raka dojke, obavite mamografski pregled i klinički pregled dojke svake godine. Razgovarajte sa svojim doktorom kako bi utvrdili koji je najbolji plan za vas.

Budite upoznati s time kako se vaše grudi osjećaju normalno, tako da možete obavijestiti svog doktora o svim promjenama u obliku ili teksturi. 

Takođe, uvijek obavijestite svog doktora ako primijetite krvarenje ili nabore na bradavicama i ako osjetite bilo kakvu bol.

Danas objavljeno

Đumbir pomaže kod prehlade, ali može biti i opasan

Vanja A

Trening u kućnim uslovima: Najbolji rekviziti za najbolje vježbanje

Vanja A

Pet hobija koji smanjuju stres

Vanja A

Ostavite komentar