17. Novembra 2021.

Evo šta stručnjaci kažu da tražimo kod partnera/partnerke

Big Portal

Iako su površni kvaliteti poput dobrog izgleda i seksualne hemije, neki od ranih pokazatelja privlačnosti, postoji nekoliko značajnijih, obaveznih karakteristika ličnosti, koje tražimo kod partnera/partnerke. U nastavku saznaj, koje su to karakteristike ličnosti koje tražimo kod partnera ili partnerke s kojima želimo biti u ljubavnoj vezi.

Samopuzdanje

Kad osoba vjeruje u sebe, zna ko je i zna šta želi, to je vrlo privlačno. Imati samopouzdanje znači vjerovati u sebe. Mi pozitivno reagujemo na pozitivnu i optimističnu energiju, koju odašilje samopouzdana osoba, koja je sigurna u sebe.

Povjerenje

Kad je osoba iskrena i pouzdana, ona odmah postaje privlačnija i poželjnija. Ako je pouzdana, iskrena i govori iz srca, to je osoba s kojom vrijedi provoditi vrijeme, jer toj osobi možemo vjerovati na riječ. Povjerenje i pouzdanost omogućavaju produbljivanje odnosa i bliskosti. Moramo imati osjećaj da se možemo osloniti na tu osobu.

Pexels

Integritet

Imati integritet znači postupati etički i moralno. Želimo osobu koja je časna, poštena sa izraženim moralno-etičkim vrijednostima. Što se tiče odnosa, integritet može pomoći u jačanju veze, jer će moralni principi osobe, voditi u ponašanju i pomoći da bude najbolji partner/partnerka, koji može biti. Bonus bodovi kada se taj integritet proteže i izvan veze i ako se osoba prema drugima, može odnositi korektno i ljubazno.

Saosjećanje

Osoba koja je saosjećajna i empatična, privlačnija nam je. Želimo osobu kojoj se možemo povjeriti, otvoriti, bilo da se radi o lošem danu u kancelariji ili u pogledu najdubljih nada, snova, ciljeva i strahova. Imati empatiju, znači da smo u stanju razumjeti perspektivu druge osobe i možemo saosjećati s onim što prolazi. Privlače nas osobe koje imaju sposobnost i želju da pokažu saosjećanje i brigu za druge.

Foto: Pexels

Emocionalna dostupnost

Želimo osobu koja je emocionalno iskrena, a ne osobu koja je hladna, zatvorena, emocionalno nedostupna. Iako u početku potpuno i otvoreno izražavanje osjećaja, može izgledati čudno ili neugodno, važno je biti sposoban pokazati ranjivu, emocionalnu i ljudsku stranu sebe, kako bi se izgradila trajna vezu. Volimo osobe koje se ne boje pokazati svoja prava osjećanja i otvoreno o njima raspravljati, umjesto osobe, koja sve drži u sebi. I da, ponekad to znači razgovor o prethodnim lošim iskustvima i dijeljenje dijelova prošlosti, trauma, strahova, bolnih i tužnih perioda života.

Poštovanje

Da bi imali zdravu, sretnu i uspješnu vezu, oba partnera moraju se odnositi jedno prema drugom s poštovanjem. Ako se jedna osoba u vezi osjeća loše, ugušeno, nepoštovano, nevažno i nepotrebno, ili ako je druga osoba loše tretira, dolazi do nepoštovanja i slomljenog srca. Više će nas privući osoba, koja nam pokazuje poštovanje, pažnju…

Foto: Pexels

Smisao za humor

Ne treba biti stand up komičar da bi se privukla pažnja, ali smisao za humor izuzetno je privlačna karakteristika. Zabavno je kada se zajedno smijete i kada se razumijete u pogledu smisla za humor.  Humor i osmijeh, su naučno dokazani faktori za širenje pozitivne energije, sreće, a ljudi vole biti okruženi takvim osobama.

Zrelost

Važno je pokazati partneru da ne samo da si emocionalno zrela i sposobna osoba, koja voli otvorenu komunikaciju, već i da si mentalno zrela i sposobna osoba, da se ponašaš kao odrasla, odgovorna osoba u raznim životnim situacijama. To se može pokazati racionalnim razmišljanjem, pozitivnom perspektivom, rješavanjem problema bez ljutnje, svađe, a uz kompromise i razgovore.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare