13. Januara 2022.

Evo šta se dešava u tijelu ako svaki dan jedete meso

Big Portal

Proteini životinjskog porijekla imaju mnogo jedinjenja koja se nazivaju purini.

Oni se razlažu u mokraćnu kiselinu, a ako imate previše ove kiseline, možete razviti kamenje u bubregu.

Ovo možete da izbjegnete tako što ćete ograničiti konzumaciju mesa, a takođe i piti puno vode.

Mogli biste postati dehidrirani

Zbog viška te mokraćne kiseline o kojoj smo gore govorili, mogli biste da osjetite žeđ nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda da razblaže bilo kakav toksični otpad, zato vodite računa da imate vodu sa sobom u svakom trenutku, gdje god da se nalazite.

Mogli biste dobiti zatvor

Hrana zasnovana na mesu ima puno proteina, ali nema puno vlakana. Obično biste dobili ova vlakna iz voća, povrća ili cijelih žitarica, pa se pobrinite da sve ove kategorije hrane uključite u svoju ishranu. Zatvor i bolno pražnjenje crijeva mogu biti neki od prvih znakova da je vaš unos vlakana prenizak. Zato uzmite tu salatu i uživajte.

Mogli biste dobiti glavobolje

Nedostatak hidratacije takođe može izazvati glavobolju. To uzrokuje da krv bude gušća, što znači da smanjeni protok kiseonika dolazi do mozga.

S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hot-dogova sadrže nitrate, koji mogu povećati protok krvi u mozgu.

Mogli biste imati problema sa srcem

Što više vlakana imate u ishrani, to je vaše srce zaštićenije.

Ako jedete uglavnom meso, onda nemate visok nivo vlakana. Crveno meso, posebno, može uticati na vaše srce. Može utrostručiti rizik od srčanih problema, a sadrži mnogo zasićenih masti. Zasićene masti podižu nivo lošeg holesterola (LDL).

Mogli biste češće da se razbolite

Zasićene masti prisutne u crvenom mesu i prerađenom mesu ne sadrže antioksidante neophodne da tijelo pobijedi bilo kakvu moguću upalu.

Te antioksidante ćete uglavnom naći u voću i povrću, zato je toliko važno imati “šarenu” ishranu. Boje pojedinih plodova su pigmenti određenih grupa antioksidanata.

Mogli biste imati loš zadah

Ishrana koja se sastoji od veoma visokog proteina i masti, ali joj nedostaje ugljenih hidrata, može dovesti do toga da tijelo proizvodi ketone.

Ketoni se oslobađaju kroz dah i mirišu na aceton. Zbog toga, ako ste ikada slijedili keto dijetu, možda ste imali problema sa disanjem.

Zato se pobrinite da uključite i neke ugljene hidrate u svoju ishranu.

Mogli biste imati problema sa kosom i kožom

Mesni proizvodi rijetko sadrže vitamin C. Vitamin C igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, proteina koji čini da vaša koža, kosa, nokti, kosti i drugo izgledaju mnogo bolje. Ako primijetite neprijatne promjene na kosi i koži, možda ćete morati da preispitate svoju ishranu i da prestanete da jedete meso.

Mogli biste imati slabe kosti

Velike količine proteina mogu povećati gubitak kalcijuma u ​​​​urinu. A kalcijum je apsolutno neophodan za zdrave kosti.

Vaše tijelo ne proizvodi kalcijum. Dobija ga samo hranom koju jedete ili suplementima. Ako nema dovoljno, onda vaše kosti mogu oslabiti.

Mogli biste se osećati umornije

Hrana koja sadrži meso je mnogo teže probavljiva u našem sistemu za varenje nego bilo koje povrće ili voće koje jedete.

Zato je vašem tijelu potrebno mnogo više truda da svari šniclu, pa ćete se možda osjećati malo usporeno nakon što pojedete nešto teško.

(Stil.Kurir)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare