Evo šta rade bivši rukovodioci Gradske uprave - BIGportal.ba
Banja Luka

Evo šta rade bivši rukovodioci Gradske uprave

Promjenom vlasti u Banjaluci, nekadašnji načelnici odjeljenja u Gradskoj upravi su morali tražiti nove angažmane: jedni su dobili druga zadužanja u novoj administraciji, a drugi su se vratili na stara radna mjesta.

Iako Banjaluka već mjesecima čeka da se imenuju novi načelnici odjeljenja (bez konkretnih naznaka kada bi se taj posao mogao okončati), ekipa Srpskainfo se raspitala kojim poslovima se trenutno bave osobe koje su prethodnih godina rukovodile najvažnijim resorima u Gradskoj upravi.

Prema dostupnim informacijama većina se snašla na razne načine.

Dio nove Gradske uprave
Jedna od onih koja je ostala dio nove gradske administacije, manje-više u istoj ulozi, je bivša načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar. Ona je po isteku mandata načelnika imenovana za savjetnika gradonačelnika za finansijsko upravljanje i kontrolu.

Prema informacijama iz Gradske uprave, ostali su još neki bivši načelnici, ali u sasvim drugim ulogama.

Nekadašnji načenik Odjeljenja komunalne policije, Milenko Letić je ostao u tom odjeljenju, ali kako saznajemo, na mjestu komunalnog policajca.

Prema informacijama iz Gradske uprave, Letiću je, na sopstveni zahtjev, rješenjem gradonačelnika odobreno neplaćeno odsustvo na period od godinu dana.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, Petar Biličar je premješten u gradsku inspekciju na radno mjesto tržišnog inspektora. Taj posao je Bilčar obavljao i prije imenovanja na načelničku funkciju.

Bivši načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je ostao u tom resoru, ali kao stručni saradnik za javni prevoz.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je, prema saznanjima Srpskainfo, nakon promjene gradske vlasti u Banjaluci prebačen u Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nedavno je imenovan i za člana Regulatorne komisije za energetiku RS.

“Oni su zadržani obzirom da se radi o osobama koje su i prije imenovanja za načelnike bile u radnom odnosu u Gradskoj upravi Grada Banjaluka, odnosno ostvarili su dva ili više uzastopnih mandata u skladu sa odredbama Zakona o službenicima i nameštenicima u organima jedinice lokalne samouprave”, objasnili su u Gradskoj upravi.

Novi angažmani
Ima i onih kojima je angažman u Gradskoj upravi prestao sa mandatom načelnika i to za bivše rukovodioce više resora: Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomiru Keseroviću, Odjeljenja za inspekcijske poslove Janku Kecmanu, Odjeljenja za opštu upravu Sanji Pavlović i Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Maji Jovanović.

Prema informacijama iz Gradske uprave, njima je prekinut radni odnos sa prestankom mandata Skupštine grada, koja ih je imenovala.

Nekadašnja načelnica Sanja Pavlović je rekla da se po prestanku mandata u Gradskoj upravi vratila na svoje nekadašnje radno mjesto u Ministarstvu pravde RS i to u Centru za pružanje besplatne pravne pomoći.

“Najjednostavniji opis mog posla je da radim poslove koje inače obavlja advokat. Pomažem strankama koje nisu finansijski u mogućnost da obezbijede pravnog zastupnika koji će zastupati njihove interese pred sudovima u RS”, rekla je Pavlovićeva.

Ona je dodala da je sada njen posao mnogo jednostavniji nego ranije.

“Sada radim sa strankama i koncentrišem se na njihove predmete što je, sa aspekta posla, mnogo jednostavnije kada je u pitanju organizacija. Rad u Gradskoj upravi je mnogo složeniji jer zavisite od mnogo faktora. Tu je gradonačelnik i njegovi planovi, 130 zaposlenih, 57 mjesnih zajednica i slično”, navela je ona.

Rekla je da bez obzira na izborni rezultat, ona nije planirala da ostane u Gradskoj upravi.

“Ja sam još u aprilu prošle godine obavijestila tadašnjeg gradonačelnika da planiram da se vratim na sadašnje radno mjesto, jer želim da karijeru nastavim u pravnim vodama”, navela je ona.

Za ostale načelnike koji su ostali bez posla u Gradskoj upravi pomenuti portla nije uspio utvrditi čime se bave.

Odbornici
Ima i onih, koji su načelničke uloge zamijenili odborničkim, a među njima je i bivši načelnik Odjeljenja za sport, omladinu i obrazovanje Dragan Banjac.

On u Skupštini grada Banjaluka predstavlja SP.

Banjac kaže da sada ima definitvino manje posla nego u prethodne četiri godine, te da mu je to dozvolilo da više vremena posveti porodici i drugim interesovanjima koje je, kako kaže, zapostavio zbog obaveza.

“Prethodne četiri godine ni ja, ni ljudi iz odjeljenja kojim sam rukovodio, nismo imali vremena za skoro ništa drugo sem za naše radne obaveze. Sada je dosta drugačije, jer su trenutno moji radni dani mnogo mirniji”, rekao je on.

Banjac je potvrdio da se vratio na svoje staro radno mjesto stručnog saradnika u Vijeću naroda RS.

“Tu sam radio i prije nego što sam imenovan na mjesto načelnika u Gradskoj upravi Banjaluka. Zamrznuo sam svoj radni odnos i vratio sam se po isteku mandata”, objasnio je on.

Banjcu su se u odborničkim klupama pridružila još dva bivša načelnika i to Slobodan Stanarević, koji je rukovodio Odjeljenjem za prostorno uređenje, a koji sada u gradskom parlamnetu predstavlja DEMOS i Neven Stanić, bivši načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Stanić u gradskom parlamentu predstavlja Ujedinjenu Srpsku.

Danas objavljeno

Mini bus od ponedjeljka i radnim danima vozi putnike na Banj brdo

M.

U Banjaluci rođeno 5 beba

M.

Banjalučki vatrogasci pomogli djetetu da izvuče glavu iz ograde

M.

Ostavite komentar