22. Jula 2019.

Evo šta nam rade sajtovi za odrasle, ako ih posjećujemo!

Big Portal

Možda za neke neočekivano, ali ne i za nas – sajtovi za odrasle puni su “trackera“.

O popularnosti interneta prilikom “samostalne razonode”, možda najbolje svedoči rečenica iz Simpsonovih – “Razjareni ćale je najpopopularniji ne-pornografski sajt svih vremena, što ga čini desetbilionitim”.

Otud su posetioci ovakvih stranica idealna meta za prikupljanje podataka, čak i kad oni misle da ih pregledači interneta i IT kompanije ne prate.

U kojoj meri je privatnost ugrožena, istraživali su udruženim snagama MicrosoftCarnegie Mellon i Univerzitet Pensilvanije. Od 22.484 stranice nad kojima je sprovedeno istraživanje, samo 17 procenata koristi enkripciju, pa šanse da se posetilac nađe na hakerskom radaru nisu zanemarljive.

Kod 93 procenta, pronađeni su “trackeri“ iz Google-a (74), Oracle-a (24) i, naravno, Facebook-a (10), koji uredno prikupljaju istoriju pregleda za prodaju oglašivačima (u najboljem slučaju).

Ono što je veoma važno napomenuti, a mnogi od vas prenebregnu s uma radoznali pogledi su uprti u vas i kad je aktiviran incognito/private režim, pa čak i kad isključite opciju praćenja u svom pregledaču!

Ni četiri zida nisu ono što su nekad bila, zapamtite to, podseća SK!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare