19. Juna 2019.

“Evo šta će biti s Balkanom ako Albanija i S. Makedonija ne dobiju zeleno svetlo”

Big Portal

“Nacionalističke snage ojačaće na Balkanu ako Albaniji i Severnoj Makedoniji do jeseni ne bude dato zeleno svetlo da počnu pregovore o pridruživanju EU”.

To su rekli premijeri dve zemlje za Fajnenšal tajms.

Kako navodi britanski list u danas objavljenom članku premijeri su dali ovo upozorenje pošto su evropski ministri spoljnih poslova odložili odluku o otvaranju pregovora sa te dve zemlje do oktobra.

Kolinda i Milanović “stari igrači”, poznati muzičar ozbiljan kandidat za predsednika
Dve zemlje su pokrenule dalekosežne reforme da bi ispunile standarde EU, ali zbog protivljenja Francuske i Holandije na jučerašnjem sastanku nije odobren zvaničan početak pregovora o članstvu uprkos preporuka Evropske komisije, navodi FT.

“Nisu nam potrebni neki novi radikalizam, nacionalizam i populizam u našoj zemlji. Nije mnogo važno da li imamo odluku Evropskog saveta u junu ili oktobru ali ako je oktobar, neka konačno bude oktobar jer je bilo mnogo odlaganja”, rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da bi moglo biti štetno za EU ako balkanski region koji je opkoljen zemljama članicama Unije ne bude u potpunosti integrisan u evropski blok.

Rama je rekao da bi moglo dalje da destabilizuje region ukoliko države članice skeptične prema proširenju nastave da ignorišu pozitivnu preporuku Evropske komisije, i ukazao na nazadovanje u demokratskim procesima u Turskoj kada joj izmiče perspektiva članstva.

“Ne treba da nam se dogode nove loše stvari da bi shvatili da svaka blokada ovog procesa pothranjuje nacionalizam, fantazije i štetne snove”, rekao je Rama.

Dvojica vođa govorila su za FT na margini foruma o Zapadnom Balkanu u Londonu.

Zaev izgleda ima nade da će Severna Makedonija, koja je predstavljena kao retka uspešna priča u regionu prošle godine kada je okončala decenijama stari sukob sa Grčkom oko imena, dobiti odobrenje za početak pregovora kasnije ove godine, navodi Fajnenšal tajms.

List dodaje da postoji veći skepticizam u nekim evropskim zemljama oko spremnosti Albanije da formalno počne pregovore.

Oktobarski rok biće test za kredibilitet Brisela, rekao je direktor Centra za jugoistočne studije na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber i dodao da bi bilo “neodrživo” za dvojicu balkanskih vođa da ostanu na vlasti ukoliko se odluka ponovo odloži, prenosi britanski list.

“Ovde se ne radi samo o politici proširenja, ovde se radi o samoj EU. Time se u osnovi kaže da je EU nesposobna da donosi odluke u ključnoj oblasti svoje politike”, rekao je Biber.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare