21. Januara 2020.

Evo oko čega se slažu srpski poslanici u Predstavničkom domu BiH

Big Portal

Prijedlog da se maksimalna otpremnina smanji sa 35.000 na 10.000 KM je pao jer je 20 poslanika glasalo protiv, dok je 15 bilo “za”, uz 4 suzdržana.

Predlagač Damir Arnaut, od juče smostalni poslanik, nakon sjednice je rekao da je degutantno da u ovoj zemlji postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35.000 KM u redu, a kamoli da se radi o pola parlamenta.

– Sada nemam dileme da će ova gladna ekipa u ovom mandatu vratiti bijeli hljeb, povećati plate, proširiti privilegije – rekao je on federalnim medijima, te procijenio da bi se izmjenom ovog zakona moglo uštediti pola miliona KM.

Zanimljivo je da prijedlog nije podržao nijedan od tri kluba iz Republike Srpske, iako su se u PDP i SDS ranije takođe zalagali za sličan prijedlog.

Iz RS protiv su bili: Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Nenad Nešić, Jakov Galić, Snežana Novaković Bursać, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Branislav Borenović, Dragan Mektić i Mirko Šarović.

Kako tvrde iz PDP, za to se zalažu i dalje i ubjeđuju da je rezultat glasanja bio… tehnička greška!?

– Кad se sjednica ubrzava da se što prije završi i kad je glasanje u ovoj mjeri konfuzno, greške su moguće. Ovaj put smo imali 48 tačaka za glasanje koje je Кolegijum parlamenta ubrzao i pri tome je došlo isključivo do tehničke greške na listingu za glasanje u našem klubu – rekla je poslanica PDP u PS BiH Mira Pekić.

Ona dodaje da o samom toku sjednice govori i to da prijedlog zaključka Branislava Borenovića u vezi sa konstituisanjem istražne komisije o stanju u pravosuđu nije čak ni dat na glasanje.

Pekićeva je naglasila da PDP bez sumnje podržava smanjenje otpremnina i podsjeća da se u prvom čitanju glasalo za prijedlog o smanjenju otpremnina i da će tako biti i već na narednoj sjednici kada Arnaut po hitnoj proceduri ponovo uputi ovaj prijedlog.

Komentar od poslanika SDS nismo uspjeli dobiti, ali su nam iz SNSD objasnili da će ovakav prijedlog podržati kada bude predloženo neko bolje rješenje.

– Gospodin Arnaut je već sada dobro prepoznat kao poslanik koji se rukovodi populističkim potezima i željom za simpatijama javnosti – rekla je šefica Kluba Snježana Novaković Bursać.

Ona naglašava da je stav Kluba poslanika SNSD da sve poslaničke inicijative i zakonska rješenja koja je formirao Savjet ministara, u prethodnom, a posebno tehničkom mandatu, od njih neće dobiti podršku sve do novih mišljenja, novog Savjeta minstara i novih stavova po tom pitanju.

– Mi ne mislimo da Damir Aranat treba da uređuje finansiranje, plate i naknada na nivou BiH nego da to treba sagledati u cjelini i predložiti jedno bolje rješenje – dodala je ona.

Za ovaj prijedlog glasalo je nekoliko poslanika SDA, SDP, DF, SP, kao i SBB, dok na sjednici nisu bili prisutni Arnaut, Nenad Stevandić (US) i Mirsad Kukić (PDA).

Stotine hiljada maraka isplaćeno
Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih 6 ostvarenih neto plata isplaćenih u 6 mjeseci ili 6 prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plate koju zaposleni ima.

Kada su u pitanju parlamentarici, njihove otpremnine otprilike iznose od 28.000 do 30.000 KM, pa je za ove iznose za 6 godina izdvojeno skoro 400.000 KM.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare