Evo Morales prihvatio azil u Meksiku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Evo Morales prihvatio azil u Meksiku

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales prihvatio je ponudu za politički azil u Meksiku, dan nakon podnošenja ostavke zbog optužbi za izbornu krađu.

Evo Morales je na Tviteru objavio da ga povređuje što napušta Boliviju, ali da će se vratiti sa više snage i energije.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard je potvrdio da se Morales ukrcao u avion meksičke vlade.

Istovremeno, vojni komandant Bolivije naredio je trupama da podrže policiju koja se sukobljava sa Moralesovim pristalicama. Prema izveštajima, u tim sukobima povređeno je dvadesetak osoba.

Potpredsednica bolivijskog senata Žanine Anjes navela je da će ona preuzeti funkciju vršioca dužnosti predsednika dok se ne održe novi izbori.

Anjesova je ovo objavila nakon što su potpredsednik Bolivije, predsednik Senata i predsednik Donjeg doma parlamenta podneli ostavke, što nju čini sledećom u redu za preuzimanje funkcije predsednika. Ostavku je podneo i ministar odbrane Bolivije

Prema ustavu Bolivije, ko god postane vršilac dužnosti predsednika, dužan je da u roku od 90 dana raspiše nove izbore.

Ministar odbrane podneo ostavku

Bolivijski ministar odbrane Havijer Zavaleta podneo je danas ostavku zbog protesta koji pogađaju tu zemlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bolivije.

“Podnosim ostavku na mesto ministra odbrane, kako bih održao jedinstvo oružanih snaga”, rekao je Zavaleta i dodao da vrhovni komandant Evo Morales, koji je pre dva dana podneo ostavku, nikada nije naredio vojci ni mornarici da upere oružje u svoj narod.

Istovremeno, Zavaleta je pozvao predsedničkog kandidata i glavnog Moralesovog rivala na nedavno održanim izborima Karlosa Mesu i vođu protesta Luisa Fernanda Kamača da spreče eskalaciju sukoba.

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar