Evo koje stranke je kaznio CIK BiH zbog kršenja zakona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Evo koje stranke je kaznio CIK BiH zbog kršenja zakona

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izrekla je na današnjoj sjednici novčane kazne za 53 stranke sa oko 337.000 KM zbog kršenja Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka. Najveće kazne dobili su Nezavisni blok (27.000 KM), Naša stranka (20.000 KM), Socijalistička partija (16.100), SDP BiH (15.900 KM), SDA (12.000), a od većih stranaka kažnjeni su još SDS sa 10.000, HDZ sa 6.500, PDP sa 5.000 i SNSD sa 3.500 KM.

Brojne stranke kažnjene su zbog primanja zabranjenih priloga koji su najvećim dijelom dolazili od privatnih preduzeća koja su dobijala tendere od organa izvršne vlasti, što je zabranjeno zakonom. Među njima se nalaze i Nazavisni blok, SDA, SBIH, DNS, Socijalistička partija i SBB, protiv kojih je Transparency International u BiH podnio prijave još u junu 2019. godine upravo zbog finansiranja iz nedozvoljenih izvora, prenosi Transparentno.ba.

Kazne se odnose na finansijske izvještaje za izbornu 2018. godinu, a pored primanja zabranjenih priloga, glavni razlozi su nedostavljanje finansijskih izvještaja i neuredno vođenje poslovnih knjiga radi prikrivanja izvora finansiranja.

Zloupotreba javnih resursa

To je rečeno na sjednici CIK-a, uz poruku da se radi o očiglednoj namjeri prikrivanja nedozvoljenih sredstava za finansiranje političkih subjekata pa će ova pitanja CIK otvoriti kada bude pripremao inicijativu u vezi sa izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka u skladu sa GRECO preporukama.

Slične pojave utvrđene su i kroz nedavni monitoring izborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine, koji je provodio TI BIH, jer su stranke u svojim finansijskim izvještajima prikazale 1,46 miliona KM manje rashode od onih koje je TI BiH utvrdio kroz monitoring samo dva oblika oglašavanja i predizbornih skupova.

Zbog toga će i TI BIH Interresornoj radnoj grupi predložiti izmjene Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka koje će omogućiti transparentnije finansiranje stranaka, spriječiti zloupotrebu javnih resursa i brojne druge pojave koje narušavaju legitimitet izbornog procesa.

Na sjednici je rečeno da su brojne stranke četrnaest puta sankcionisane, i to po pet puta za isti prekršaj, jer je zbog malih sankcija kršenja zakona postalo praksa.

PREGLED IZREČENIH SANKCIJA

(Transparentno.ba)

Danas objavljeno

Usporen saobraćaj kroz Prijedor; U Kozarskoj Dubici voda prodrla u podrume

M.

“Omikron ne izaziva tešku sliku bolesti”

M.

Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose

M.

Ostavite komentar