Evo koje namirnice ne biste trebali držati u frižideru - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Evo koje namirnice ne biste trebali držati u frižideru

KAD je riječ o namirnicama, većina ljudi smatra da je frižider idealno mjesto za skladištenje. Mnogi vjeruju da im tako produžuju rok trajanja i održavaju ih svježima. Ipak, postoji cijeli niz namirnica s kojima to nije slučaj.

Ako ih čuvate u frižideru, promijeniće im se okus ili će se zapravo brže pokvariti.

Nekim umacima mjesto je na sobnoj temperaturi

Umaci na bazi vina trebali bi se čuvati u ostavi. Prema pisanju sajta The Kitchn, riječ je o svim umacima koji ne sadrže vrhnje, povrće, voćni sok, ulje orašida, jogurt, jaja ili majonezu.

Frižider ne stavljajte u frižider ako želite da ima bolji okus

U većini trgovina paradajz se ne nalazi u frižideru, a tako bi trebalo biti i kod kuće. National Academy of Sciences navodi da će paradajz izgubiti okus i čvrstoću ako se čuva u frižideru. Takođe, tako dolazi do nejednakog dozrijevanja i ubrzava se proces propadanja.

Krompir treba držati u papirnatim vrećicama

Držanje krompira u frižideru utiče na njegov okus. Umjesto toga, pametnije je staviti ga na suho mjesto u papirnatoj vrećici čime ćete njegovu svježinu očuvati i do tri sedmice. U plastičnim vrećicama će se brže kvariti.

Niske temperature uticaće na sočnost breskve

Breskva je najukusnija kad je zrela pa je ne treba staviti u frižider prije nego što dozre. The Kitchn navodi da se može spremiti na hladno, ali tako rizikujete njenu sočnost. Za dugotrajnije očuvanje namirnice, bolje ih je smrznuti.

Avokadu nije mjesto u frižideru

Kad nabavite avokado, ostavite ga na sobnoj temperaturi kako bi dozrio. Prema Epicuriousu, ovo je najbolji način da avokado zadrži svoju masnu strukturu i bogat okus. U frižideru će sporije sazrijevati i duže trajati, ali će izgubiti dio okusa.

Med čuvajte u špajzu

Med može trajati i nekoliko godina ako je pravilno pohranjen. U frižideru može doći do procesa kristalizacije, što će uništiti njegove prirodne aminokiseline i vitamine.

Ako med ostavite u špajzu i držite sakriven od svjetla i ekstremnih temperatura, duže ćete ga moći koristiti. Čak i ako dođe do kristalizacije, hermetički zatvorenu staklenu posudu možete jednostavno uroniti u zdjelu s toplom vodom, što će rastvoriti kristale.

Luk zahtjeva cirkulaciju zraka

Luk treba puno zraka kako se ne bi pokvario. HuffPost piše da je najbolje staviti ga na mračno i suho mjesto i izolirati od drugih proizvoda jer plinovi koje emituje mogu uzrokovati kvarenje.

Ako češnjak držite u frižideru, izaziva pojavu buđi

How Stuff Works navodi da će čuvanje češnjaka u frižideru možda potaknuti pojavu buđi. Najbolji način da ostane svjež je da ga spremite u papirnatu vrećicu ili karton od jaja i stavite na mračno i suho mjesto na kojem zrak može slobodno cirkulisati.

Index

Danas objavljeno

Ukusni obroci: Za energiju, sitost i zdravlje

Vanja A

Rješenje za štucanje – pijenje kroz savijenu slamčicu

V.R.

Eksperiment pokazao – brza hrana na tijelo djeluje kao napad bakterijske infekcije

V.R.

Ostavite komentar