Ako ih čuvate u frižideru, promijeniće im se okus ili će se zapravo brže pokvariti.
Nekim umacima mjesto je na sobnoj temperaturi
Umaci na bazi vina trebali bi se čuvati u ostavi. Prema pisanju sajta The Kitchn, riječ je o svim umacima koji ne sadrže vrhnje, povrće, voćni sok, ulje orašida, jogurt, jaja ili majonezu.
Frižider ne stavljajte u frižider ako želite da ima bolji okus
U većini trgovina paradajz se ne nalazi u frižideru, a tako bi trebalo biti i kod kuće. National Academy of Sciences navodi da će paradajz izgubiti okus i čvrstoću ako se čuva u frižideru. Takođe, tako dolazi do nejednakog dozrijevanja i ubrzava se proces propadanja.
Krompir treba držati u papirnatim vrećicama
Držanje krompira u frižideru utiče na njegov okus. Umjesto toga, pametnije je staviti ga na suho mjesto u papirnatoj vrećici čime ćete njegovu svježinu očuvati i do tri sedmice. U plastičnim vrećicama će se brže kvariti.
Niske temperature uticaće na sočnost breskve
Breskva je najukusnija kad je zrela pa je ne treba staviti u frižider prije nego što dozre. The Kitchn navodi da se može spremiti na hladno, ali tako rizikujete njenu sočnost. Za dugotrajnije očuvanje namirnice, bolje ih je smrznuti.
Avokadu nije mjesto u frižideru
Kad nabavite avokado, ostavite ga na sobnoj temperaturi kako bi dozrio. Prema Epicuriousu, ovo je najbolji način da avokado zadrži svoju masnu strukturu i bogat okus. U frižideru će sporije sazrijevati i duže trajati, ali će izgubiti dio okusa.
Med čuvajte u špajzu
Med može trajati i nekoliko godina ako je pravilno pohranjen. U frižideru može doći do procesa kristalizacije, što će uništiti njegove prirodne aminokiseline i vitamine.
Ako med ostavite u špajzu i držite sakriven od svjetla i ekstremnih temperatura, duže ćete ga moći koristiti. Čak i ako dođe do kristalizacije, hermetički zatvorenu staklenu posudu možete jednostavno uroniti u zdjelu s toplom vodom, što će rastvoriti kristale.
Luk zahtjeva cirkulaciju zraka
Luk treba puno zraka kako se ne bi pokvario. HuffPost piše da je najbolje staviti ga na mračno i suho mjesto i izolirati od drugih proizvoda jer plinovi koje emituje mogu uzrokovati kvarenje.
Ako češnjak držite u frižideru, izaziva pojavu buđi
How Stuff Works navodi da će čuvanje češnjaka u frižideru možda potaknuti pojavu buđi. Najbolji način da ostane svjež je da ga spremite u papirnatu vrećicu ili karton od jaja i stavite na mračno i suho mjesto na kojem zrak može slobodno cirkulisati.
Index