Evo kako studenti mogu da ostvare pravo na besplatno testiranje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Evo kako studenti mogu da ostvare pravo na besplatno testiranje

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je na svojoj internet stranici upitnik namijenjen državljanima Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu, a kako bi mogli da ostvare pravo na besplatno testiranje na virus korona, zbog nastavka studentskih obaveza.

“U skladu sa zaključkuom Republičkog štaba za vanredne situacije od 11. maja, ovo pravo ostvaruju osobe koje dokažu status studenta na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kao i osobe koje imaju zakazanu odbranu završnih radova na sva tri ciklusa. Pravo na testiranje čiji trošak snosi Vlada RS ostvaruju jednokratno”, saopšteno je iz ministarstva.

Podatke dostavljene putem ovog upitnika prikuplja Ministarstvo, a koristiće i obrađivati Institut za javno zdravstvo RS kako bi organizovali testiranje studenata koji imaju obaveze u vezi sa školovanjem u inostranstvu.

Dodaju da osobe koje su evidentirane putem ovog upitnika dužne su, prilikom testiranja koje će Institut blagovremeno najaviti, da popune dodatni formular i predoče identifikacioni dokument, odnosno ličnu kartu.

“S obzirom na to da je organizovanje testiranja logistički zahtjevan proces i da zavisi od postojećih kapaciteta Instituta za javno zdravstvo, molimo sve osobe koja popunjavaju ovaj upitnik da imaju razumijevanja za eventualne poteškoće koje se mogu pojaviti. Za organizaciju i sprovođenje testiranja po utvrđenim prioritetima zadužen je Institut za javno zdravstvo”, navode iz ministarstva.

Ističu i da su osobe koje ostvaruju pravo na jednokratno testiranje dužne da se informišu o pravilima prelaska granice države u kojoj studiraju.

(BN)

Danas objavljeno

Istorijski broj 1: Novak Đoković

Zeljka

“Tužilaštvu dostavljena imena funkcionera MUP-a zbog prisluškivanja Vučića”

M.

Srbija: Više od 3.000 novozaraženih, preminulo 20 osoba

M.

Ostavite komentar