Evo kako je Kraljica Majka omogućila Meghan da ostvari svoje snove s Harryjem - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Evo kako je Kraljica Majka omogućila Meghan da ostvari svoje snove s Harryjem

Čini se da je britanski princ financijski osiguran do kraja života, bez obzira na to što će jednog dana njegov brat William postati kralj.

Britanska kraljevska porodica jučer se prisjetila kraljice Elizabeth, kraljice Majke koja je preminula prije tačno 20 godina, 30. marta 2002. Doživjela je čak 102 godine te je bila voljena i bliska s mnogim svojim unucima i praunucima, a prije odlaska pobrinula se da budu financijski zbrinuti.

Kako piše Mirror, kraljica majka navodno je velik dio svog novca uložila u fond koji se će raspodijeliti među svim njenim praunucima i praunukama. Ipak, za neke praunuke je pripremila puno više novca.

Naime, Elizabeth je prije smrti odlučila da će braća princ Harry i princ William među sobom moći podijeliti čak 14 miliona funti, ali pod uslovom da Harry dobije više.

Razlog ove odluke je u načinu na koji funkcioniraju financije u kraljevskoj porodici. Dakle, kada nakon smrti kraljice Elizabete II. princ Charles postane kralj, William će najvjerovatnije postati novi princ od Walesa, što znači da će naslijediti Duchy of Cornwall – privatno imanje koji financira javne, dobrotvorne i privatne aktivnosti prijestolonasljednika. Harry, s druge strane, neće od toga dobiti ništa.

Dovoljno novca

Ipak, princ Harry neće ostati financijski zakinut jer osim prabakinog novca dobio je nasljedstvo i novac koji je njemu i Williamu ostavila njegova pokojna majka, princeza Diana. Riječ je o oko 12 miliona funti, koji su kasnije smanjeni na nešto više od osam miliona. S tim novcem Harry je započeo novi život sa suprugom Meghan Markle u SAD-u kada su napustili kraljevsku porodicu početkom 2020.

Nakon smrti kraljice majke, Buckinghamska palača pokušala je zadržati u tajnosti neke financijske detalje u njenoj oporuci, no odlukom Visokog suda morala ih je otkriti javnosti. Imovina kraljice majke tada je procijenjena na 50 do 70 miliona funti, a mnoga umjetnička djela iz kraljičine privatne kolekcije pripojena su kraljevskoj zbirci i izložena u Buckinghamskoj palači.

Izvor: gloria.hr

(S.P.)

Danas objavljeno

Katastrofe iz Kana – izdanja koja su izazvala šok i nevericu

Zeljka

Stručnjaci riješili zagonetku roditeljima – šta da radite kada djeca neće da jedu povrće

Zeljka

Više od 100 Amerikanaca kampovalo ispred suda da podrži Džonija Depa

Zeljka

Ostavite komentar