24. Decembra 2021.

Evo kako HDMI 2.1a može učiniti da filmovi i igre izgledaju bolje na vašem računaru

Big Portal

Lista takvih grupa uključuje administratora za HDMI licenciranje (LA). Očigledno, HDMI.org uskoro treba da lansira HDMI 2.1a, a jedna od novih karakteristika za format biće mapiranje tonova zasnovanih na izvoru (SBTM).

Da biste razumeli šta je SBTM, morate razumeti mapiranje tonova. Mapiranje tonova je deo tehnike pomoću koje digitalni displeji pretvaraju slikovne podatke u vizuelni izlaz. Da bismo bolje pojednostavili, podaci o slikama i video zapisima mogu da se skladište u mnogo različitih formata, a ti formati se možda neće podudarati ili „mapirati“ direktno sa formatiranjem koje koristi vaš ekran. Mapiranje tonova je, dakle, proces kojim uređaj “mapira” “tonove” u izvornim podacima za konačni izlaz.

Mapiranje tonova zasnovano na izvoru omogućava uređajima da izvrše mapiranje tonova odvojeno za pojedinačne izvore. Ova funkcija je prvenstveno korisna za računare, a naročito za igre. Lako je zamisliti prednosti SBTM-a kada uzmete u obzir Windows radnu površinu sa više otvorenih aplikacija; sistem može da koristi odvojeno mapiranje tonova za igru sa prozorima, prozor pretraživača i uređivač teksta. Štaviše, sve ovo može da se desi bez intervencije korisnika ili petljanja sa klizačima.

Kao što HDMI LA navodi, SBTM „ne zamenjuje postojeće HDR tehnologije“, ali to bi verovatno trebalo da bude očigledno ako pročitate gore navedeno. Iako je SBTM tehnički HDMI 2.1a karakteristika, to je čista promena protokola i ne zahteva fizičke ili električne modifikacije, tako da HDMI LA kaže da bi uređaji mogli da dobiju SBTM u ažuriranju firmvera. Dok su ažuriranja firmvera za high-end televizore prilično uobičajena, uređaji niže klase i PC monitori veoma retko dobijaju iste. Nadajmo se da kako ove veze postaju sve pametnije, to postane sve uobičajenije.

hdmi2_1.jpg

Naravno, dok SBTM dolazi sa HDMI 2.1a, on će — kao i ostale funkcije HDMI 2.1 — biti potpuno opcioni. To znači da svaki ekran koji kaže da HDMI 2.1a može, ali ne mora da podržava SBTM, a na kupcu je da ispita da li dotični ekran zaista podržava SBTM, ili VRR, ili FRL, ili bilo koju od novijih HDMI funkcija. Proizvođači bi trebalo da sami nabroje podršku za ove funkcije (i u stvari više izričito ne bi trebalo da označavaju svoje uređaje HDMI verzijom), ali svi znamo kako to ide, piše Hot hardware.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare