15. Maja 2021.

Evo kako da vam PETUNIJE raskošno cvjetaju do PRVIH MRAZEVA

Big Portal

Dostupno u raznim bojama, cveće petunija je dobro prilagođeno za gajenje na različite načine

Cvetovi petunije su oblika zvona i ima ih u velikom broju boja. Ova biljka se uzgaja kao jednogodišnja. U rod Petunia spada oko 35 vrsta. Cveta od proleća do početka jeseni.

Iako postoje stotine opisanih petunija, one imaju tendenciju da spadaju u četiri osnovne kategorije, koje se utvrđuju po veličini cveta i formi rasta. Neke od ovih vrsta petunija uspevaju bolje kada se uzgajaju u saksiji, a nekima više odgovara vrt.Najlepše vrsteGrandiflora imaju najveće cveće i ovo je najčešće korišćen tip petunija. Neke imaju pojedinačne cvetove, dok druge imaju duple.Multiflora imaju manje cvetove, ali imaju masu cvetova i pružaju jarke boje.Milliflora rastu blizu zemlje i imaju male cvetove. One se lako mogu kontrolisati i dobro funkcionišu kao biljke za ivice.Ground Cover se šire i prave staze po zemlji i brzo pokrivaju velike površine. Ovaj tip petunija će zahtevati češće zalivanje.

Izaberite pravo mesto da posadite svoje petunije. Kada je uzgoj petunije u pitanju, ovoj biljci je potrebno najmanje pet do šest sati punog sunca dnevno, mada mogu da tolerišu hladovinu. Zemljište treba da je dobro propusno, mada ne mora da bude posebno bogato hranljivim materijama.

Petunija cvet – gajenje je moguće u saksijama, ali dobro uspevaju i u bašti. Međutim, ako ćete da ih posadite u saksiji, treba da koristite mešavinu bez zemljišta (ovaj miks se sastoji od stvari kao što su treset, kompost od borove kore, ili od kokosa, kao i od neorganske komponente kao što je pesak).

Gajenje visećih petunija

Gajenje visećih petunija nije komplikovano, naravno, ukoliko znate šta treba da radite u kom trenutki. Ovo prelepo cveće zahteva sasvim prihvatljivu negu.

Viseće petunije

Viseće petunije se najviše uzgajaju na terasi, a posebno popularna sorta jeste surfinija koja se odlikuje krupnim cvetovima i može formirati cvetne pokrivače koji su dugi i do 1,5 m. Ovaj hibrid petunije vodi poreklo iz Severne i Južne Amerike, a nastao je u Japanu.

Viseća petunija cveta od maja do oktobra, naravno, ako je dobro negujete. Biljka mora dobro biti snabdevena vodom i hranljivim materijama, prenosi prirodnoizdravo.com. Viseće petunije treba da se drže na sunčanom mestu na terasi, a minimum jednom mesečno treba uklanjati procvetale delove cvetova. Redovno zalivanje i prihranjivanje jednom nedeljno je i više nego dovoljno za uspešno gajenje visećih petunija.

Gajenje petunija u saksiji

Pre svega, morate znati da saksije za petuniju treba da budu veće i dublje.

Petunije u saksiji držite na osunčanoj strani, dobro ih zalivajte (kada je to potrebno) i prihranite jednom mesečno (ukoliko nije potrebno da se ovo radi malo češće usled stanja biljke). Preko zime treba da unesete petunije u kuću i držite na adekvatnoj temperaturi. Obavezno uklanjajte uvele cvetove i pazite na štetočine i bolesti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare