18. Novembra 2022.

Evo kako da svaki obrok učinite hranljivijim

Big Portal

Dobro bi bilo da svi nađemo dovoljno vremena za kvalitetne i hranljive obroke, međutim često smo u gužvi, pretrpani poslom i dnevnim obavezama zbog kojih ne samo da ne stižemo da kuvamo, već i preskačemo obroke. Zapravo, rješenje je jednostavno sve je u blagovremenom planiranju. Stručnjaci se slažu oko toga kako možemo na lak način poboljšati ishranu, neke od savjeta predstavljamo u nastavku.

Kombinujte biljne izvore gvožđa sa vitaminom C

Ako ne želite da jedete meso, koje je odličan izvor gvožđa, postoje biljni izvori, uključujući obogaćene žitarice za doručak, obogaćeni hljeb, lisnato povrće, tofu, pasulj i sočivo – kažu stručnjaci. Gvožđe biljnog poijrekla se slabo apsorbuje bez vitamina C. Zato kombinujte obogaćene žitarice sa bobicama, salatu od leblebija sa paradajzom i paprikom i lisnato povrće sa limunovim sokom i dodajte ostatke hladne tjestenine i krompira u svoju zelenu salatu.

Neka vam bademi uvek budu pri ruci

Stavite badema u činiju na kuhinjski sto radi lakšeg pristupa. Bademi su odlična hrana, orašasti plodovi su izuzetno dobri za zdravlje, a svakako i dobra zamjena za slatkiše, i grickalice poput čokolade i čipsa. Iako je svaki početak težak, vremenom će vam to preći u naviku i bademi će ići svuda sa vama!

Dopunite svoj doručak borovnicama

Dodavanje borovnica u obroke je jedan od najukusnijih načina da povećate hranljive materije. Istraživanja pokazuju da borovnice potencijalno mogu povećati nivoe serotonina, takozvanog “hormona sreće”, u mozgu i mogu smanjiti upalu uzrokovanu slobodnim radikalima. Najbolje vrijeme za konzumiranje je kada su svježe, ali ako ih stavite u zamrzivač, sigurno ih možete koristiti i koristiti tokom cijele godine.

Pazite kako i koliko dugo kuvate povrće

Često, način na koji kuvate može biti jednako važan kao i ono što kuvate kada je u pitanju dobijanje najviše hranljivih sastojaka za svoj novac. Na primjer, povrće koje se kuva na pari zadržava više hranljivih materija jer samo kuvanje obično dovodi do gubitka vitamina.

Preskočite pavlaku

Nutritivnu vrijednost svog obroka možete povećati, ako umjesto pavlake recimo koristite običan grčki jogurt, bogat proteinima, koji je dobar izvor kalcijuma i probiotika.

Koristite začinsko bilje

Začini i začinsko bilje ne samo da dodaju ukus vašim jelima, već dodaju i hranljive materije i antioksidante. Zato ih uključite u svaki obrok koji napravite. Bilo da je u pitanju sušeno ili svježe začinsko bilje, svakako je dobar izbor za kuvanje jer će jelo učiniti mnogo ukusnijim.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare