Evo kako će izgledati NASTAVA NA DALJINU u Srpskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Evo kako će izgledati NASTAVA NA DALJINU u Srpskoj

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić održala je danas onlajn sastanak sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola koje je upoznala sa zaključicama Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa obustavom nastave u prostorijama škola od 26.10. do 1.11.2020. godine.

   Ministar Natalija Trivić upoznala je direktore da nastavni proces treba da organizuju na daljinu uz korišćenje sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa Instrukcijom o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

  – Izvođenje nastave na daljinu za učenike osnovne škole realizovaće se upotrebom Office 365 alata ili putem drugih digitalnih alata kao što su Google platforma (gugl učionice), privatnih imejl adresa nastavnika, komunikacijom putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka (Viber) ili telefonskim putem (SMS porukama ili pozivima). Za izvođenje nastave na daljinu za učenike srednjih škola koristiće se Office 365 alati elektronska pošta, sajt škole, gugl učionice, blogovi škola, društvene mreže i servisi za razmjenu poruka – navode iz Ministarstva.   

   Nastavni čas, realizovan na daljinu i putem elektronskih alata, traje najviše 30 minuta, a nastavnici su obavezni sve aktivnosti realizovati iz škole poštujući utvrđeni raspored nastavnih časova i zaduženja na osnovu rješenja o 40-časovnoj radnoj sedmici. Nastavnici iz područnih odjeljenja navedene aktivnosti mogu realizovati iz centralne škole.

   – Kabinete informatike škole maksimalno treba da koriste, u njima po nekoliko nastavnika može realizovati navedene aktivnosti, a nastavnicima i učenicima škole, na osnovu iskazanih potreba, treba da stave na raspolaganje laptope i drugu potrebnu opremu. Ukoliko škola ne raspolaže sa dovoljnim brojem laptopa potrebno je kontaktirati druge škole iz regije i dogovoriti preuzimanje određenog broja laptopa iz druge škole – istakla je ministarka Trivić.

   Ukazala je na značaj uspostavljanja komunikacije sa učenicima kao i davanja povratne informacije o urađenim zadacima koje su im nastavnici zadali i to isključivo u terminima koji se vezuju za već utvrđeni raspored školskih časova.

   – Od vaspitno-obrazovnih radnika osnovnih i srednjih škola očekuje se da prate napredovanje učenika i bilježe podatke o tome, kako bi se nesmetano moglo izvršiti ocjenjivanje učenika, a škole su dužne voditi evidenciju o nastavi na daljinu u odjeljenskoj knjizi – rekla je ona.

   Preporučila je da nastavnici u osnovnoj školi koriste digitalne udžbenike iz Geografije za 6. razred, Geografije za 7. razred, Geografije za 8. razred, Geografije za 9. razred, Istorije za 6. razred i Srpskog jezika i jezičke kulture za 3. razred za realizaciju nastave na daljinu koji su im dostupni na sajtu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Instrukciju o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu možete pročitati na sljedećem linku.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Hrvatska: Dicmo pod vodom, potopljene kuće

M.

Preminuo Bob Dol: Jedan od najvećih albanskih lobista izgubio bitku sa teškom bolešću

M.

Ostavite komentar