Ever Given uspješno prošao kroz Suecki kanal - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ever Given uspješno prošao kroz Suecki kanal

Teretni brod Ever Given, koji je u martu potpuno blokirao Suecki kanal, danas je uspješno prošao tim plovnim putem i uplovio u Crveno more.

Uprava Sueckog kanala (SCA) je danas saopštila da je brod uplovio u Suecki kanal na putu iz Britanije za Kinu, kao dio konvoja od 26 plovila, a da su za vrijeme njegovog prolaska bile preduzete dodatne bezbjednosne mjere, prenosi Rojters.

Ever Given su, naime, tokom plovidbe kroz Suecki kanal pratila dva tegljača kao i grupa iskusnijih kormilara koje je odredila SCA.

Teretni brod Ever Given, dugačak 400 metara, zaglavio se u kanalu 23. marta, pošto su ga jaki vetrovi nasukali na obalu.

Operacija izvlačenja broda je trajala šest dana, uz pomoć tegljača i bagera, a tokom tog procesa nastradala je jedna osoba.

Svjetska trgovina bila je poremećena jer stotine brodova nije moglo da prođe vodni put dugačak 193 kilometra, koji spaja Mediteransko i Crveno more i predstavlja prečicu između Azije i Evrope.

Nakon što je 29. marta pomjeren i odblokiran, brod je po sudskom nalogu zapljenjen i držan u jezeru između dva dijela kanala, nakon čega je japanska firma “Šoei Kisen”, koja je vlasnik broda, postigla sporazum sa upravom Sueckog kanala o naknadi štete nastale zbog blokade plovnog puta.

Tanjug

Danas objavljeno

Terenac udario u autobus u centru Banjaluke, ima povrijeđenih

M.

Slivaju se rijeke lave: Vulkan na La Palmi ušao u najintenzivniju fazu

M.

Vulin: Za mir je potrebno dvoje, a za ratni sukob dovoljna je jedna budala

M.

Ostavite komentar