Ever Given konačno oslobođen, postigli dogovor - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ever Given konačno oslobođen, postigli dogovor

Vlasnici broda Ever Given postigli su dogovor sa Upravom Sueckog kanala (SCA) da se brod “oslobodi”, tvrde osiguravajuće kuće tog broda.

Ogromni kontejnerski brod izazvao je međunarodnu dostavljačku krizu kada se krajem marta zaglavio u Sueckom kanalu, gdje je bio šest dana, prenosi Biznis insajder.

Čak i nakon što je bio “odglavljen”, nije mu bilo dozvoljeno da napusti Suecki kanal. Prvo, zadržan je zbog inspekcije, a zatim je 13. aprila Egipat zaplijenio brod, zahtijevajući kompenzaciju.

On je “boravio” u Velikom gorkom jezeru koje je dio Sueckog kanala, gdje je cijela posada na brodu čekala dok su dvije strane pregovarale.

Osiguravaoci broda, “UK Club” objavilo je saopštenje u kom se navodi da vlasnici broda (Japanska kompanija Shoei Kisen Kaisha Ltd) i Uprava Sueckog kanala rade tome “da se finalizacija potpisane nagodbe sprovede što prije”, što je i dovelo do oslobađanja broda.

Zahtjev Egipta za kompenzacijom startovao je na skoro milijardu dolara, ali se, kako je vrijeme prolazilo, smanjivao.

Najskorije, tražili su 550 miliona dolara pod uslovom da 200 miliona bude isplaćeno unaprijed, izvijestio je egipatski medij Ahram Online.

(B92.net)

Danas objavljeno

Olujni vjetar i kiša na Krimu; Bez struje oko 56.000 ljudi

M.

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Ostavite komentar