19. Februara 2022.

Evakuišu se civili sa istoka Ukrajine u Rusiju

Big Portal

Separatisti koje podržava Rusija spakovali su u petak civile u autobuse iz otcepljenih regiona u istočnoj Ukrajini, u preokretu za koji Zapad veruje da je deo plana koji bi Moskva mogla iskoristi kao opravdanje za sveopštu invaziju na svog suseda, javlja agencija Rojters.

U Donjecku su se nakon toga oglasile sirene upozorenja, a druga samoproglašena „Narodna Republika“, Lugansk, najavila je evakuaciju stotina hiljada ljudi u Rusiju, na prvom mestu žena, dece i staraca.

Nekoliko sati kasnije, džip je eksplodirao ispred zgrade pobunjeničke vlade u gradu Donjecku, glavnom gradu istoimenog regiona. Novinari Rojtersa videli su gelere oko vozila i točak odbačen od eksplozije. Ruski mediji navode da pripada vođi milicije.

Ukrajinska vlada je saopštila da ne planira bilo kakvu ofanzivu niti na bilo koji način gađa civile.

Većina od nekoliko miliona civila u dve oblasti pod kontrolom pobunjenika govore ruski, a mnogi su već dobili državljanstvo Rusije, piše Rojters.

Evakuacija je počela nakon što je u petak u uzavreloj zoni sukoba na istoku Ukrajine došlo, kako su neki izvori opisali, do najintenzivnijeg artiljerijskog bombardovanja u poslednjih nekoliko godina.

Ukrajinska vlada i separatisti su optužili jedni druge za granatiranje.

(RSE)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare